2024. 02. 24. szombat

Szökőnap
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Menekültválság – Fal és erőszak

Lengyelország falépítés mellett döntött a fehérorosz határon, addig is, amíg elkészül, erőszakkal tartóztatják fel a fehérorosz területen összesereglett kb. húszezres menekült tömeget – jelentette a Magyar Békekör tudósítója kedden.

     A varsói kormány uniós pénzt kap a fal decemberi felépítéséhez. Ez azt jelenti, hogy a Nyugat szembefordul migránsbefogadó politikájával, és fal mögé zárkózik az általa előidézett népvándorlással szemben. A berlini fal ledöntése óta először fordul elő, hogy új fal épüljön Kelet és Nyugat között, nyugati kezdeményezésre. A nyugati szövetségesek abban bíznak, hogy a fallal megúszhatják az emberáradatot, és olyan országokra háríthatják a menekültek befogadásának és eltartásának terhét, amelyeknek nem volt közük a migráció kiváltásához.

    Megfigyelők kétségbe vonják, hogy Brüsszel keresztül tudná vinni tervét.

     Brüsszel politikai tébolyultságát csak igyekezete múlja felül, hogy elhitesse az Unió népeivel, a népvándorlásért Fehéroroszország a ludas, nem pedig ő, az USA és a NATO. Nem világos, vajon az EU annak tudatában is rászánja-e magát az újabb szankciókra Fehéroroszország ellen, hogy erre az esetre Lukasenko elnök kilátásba helyezte a Fehéroroszországon át Nyugat-Európába vivő gázvezeték lezárását. Megfigyelők szerint az EU tagállamai ezért elhalaszthatták el a hétfőn jóváhagyott szankciók gyakorlati bevezetését.

     Egyebek között a nyugat-európai energiaválság is közrejátszik abban, hogy erősödött a készség a közvetlen párbeszédre Minszkkel a határon kialakult migrációs válság megoldásáról. Angela Merkel felhívta Alekszander Lukasenkót, Makei belorusz külügyminiszter Borrellel, az EU külügyi főbiztosával tárgyalt, vagyis átnyúltak a békés rendezéstől mereven elzárkózó lengyelek és litvánok feje fölött. A lehetséges kibontakozásnak kedvezhet Moszkva közvetítői szerepvállalása is a Brüsszel és Minszk közötti közvetlen tárgyalás előmozdításáért. Németország a hét végén több száz olyan illegális bevándorlót fogadott be, akinek sikerült oda jutnia Lengyelországon át. Értesülések szerint november 1-11. között 1488 iraki, szír és afgán menekült érkezett Németországba Fehéroroszországból Lengyelországon keresztül.

     Továbbra is nyitott kérdés a migráns-válság emberséges rendezése. Nemcsak arról a sok ezer emberről van szó, aki ostrom alá vette a lengyel határt, hogy bejusson az EU-ba, hanem arról a sok százezer, sok millió emberről is, aki a befogadás hallatára útnak indulhat szerencsét próbálni. A Nyugat vélhetően csak azzal tudná feltartóztatni a kivándorlást, ha rászánná magát arra, amitől eddig mereven elzárkózott: a háborúival tönkre tett országok újjáépítésére. Ebből a szempontból nem jó előjel a falépítés – írta a Békekör tudósítója kedden. +++

Kiadta: Magyar Békekör

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek