2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Vona: Andy Vajna elszámoltatásán csak mosolyogni tudunk

A közvélemény-kutató intézetek legfrissebb eredményeire reagálva elmondta, hogy azok megszégyenítőek voltak a Nézőpontra nézve. Az általuk mért adatokkal szemben az összes konkurens intézet a Jobbikot stabil másodikként jelölte meg. Mint mondta: „Ez ma a realitás, a Jobbik a második erő, nekünk van programunk, szervezettségünk, támogatottságunk ahhoz, hogy közelebb férkőzzünk a kormánypártokhoz, nekünk van esélyünk arra, hogy kormányváltó erővé nőjük ki magunkat”. Meglátása szerint lesz még trendforduló 2018-ig.

A Jobbik számára az oktatásügy kiemelkedő jelentőségű, ezért is lett az a valódi nemzeti konzultáció egyik központi témája. Vona elismerte, hogy furcsa alakok mozgolódnak a pedagógustüntetések körül, de a nemzeti néppártnak meglátása szerint a saját munkájára kell koncentrálnia, meg kell szólítania a jobb oktatási rendszerre vágyó civil szervezeteket, akikkel közösen kell a kormányra nyomást gyakorolniuk.

Terrorveszélyhelyzetben a Kormány számára három napot biztosítana a Jobbik a különleges jogkörök gyakorlására, azon túlmenően azonban az Országgyűlés négyötödének hozzájárulásával lehet érvényben tartani az intézkedéseket. Vona fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Fidesz által javasoltakkal szemben, szűkítenék a jogköröket és csak a veszélyhelyzet kezelésére valóban alkalmasak maradnának. Óvatosságra intett mindenkit, arra emlékeztette a választópolgárokat, hogy mi történhetett volna, ha Gyurcsány Ferenc 2006-ban gyakorolta volna a Fidesz által most javasolt jogköröket. A kormányzati támadásokra válaszolva elmondta, hogy bármit is mondanak a kormánypártiak, a Jobbik mindig is konstruktívan állt az ország biztonságát veszélyeztető migráció és terrorizmus kérdésköreihez. „Ha a Fidesz valóban abban lenne érdekelt, hogy megoldás szülessen, akkor nem makacs kisfiút játszana, hanem leülne tárgyalni a Jobbikkal” – tette hozzá.

„Budai Gyula elszámoltatási biztosi tevékenységétől korántsem vágódok hanyatt, semmilyen érdemi munkát nem végzett” – foglalta össze álláspontját a korábbi miniszterelnöki biztosról Vona, ám meglátása szerint ha Budai mondja, hogy Andy Vajna neki is sok, az már jelent valamit. „Úgy tűnik, hogy a tevékenysége nem csupán a Jobbikban és az emberek között veri ki a biztosítékot, hanem a Fideszben, házon belül is” – emelte ki a Heti Válaszos nyilatkozat politikai jelentőségét.

Vona, a Saul fiát övező politikai vitába nem kíván belefolyni, ezzel szemben azt javasolja, hogy a Lovasíjász című filmet tegyék ingyenesen elérhetővé az iskolások számára. Szombati, évadnyitó beszédében a hídépítés fontosságáról beszélt, a filmet pedig alkalmasnak tartja ennek a feladatnak a betöltésére.

Ugyan történelmi pillanat volt, hogy Vona Gábor évadnyitó beszédét három televízió (Echo Tv, Hír TV, N1 TV) közvetítette élőben – utóbbi adását 57 országból nézték -, elszomorítóan kevés tudósítás jelent meg az ország második legnagyobb politikai erejének tekinthető Jobbik évadnyitó rendezvényéről és az ott elhangzottakról. Lényegében nem esett szó a beszéd központi üzenetének számító „hídépítés” gondolatáról, miszerint egy kormányzó erőnek egyszerre kell tudni megérteni az úgynevezett baloldali és az úgynevezett jobboldali emberek fájdalmát. Az egészségügy, a korrupció és az oktatás területein megkezdődött valódi nemzeti konzultáció néven meghirdetett programsorozatról meg pláne nem esett szó. „A szervezési munka viszont már el is kezdődött” – jelentette be a frakcióvezető. „A Jobbik fejlődik, araszol felfelé, egyre több embert tud megszólítani, ilyen egy néppárt” – mondta Vona a több helyen kigúnyolt néppártosodásról. Végezetül arra tett ígéretet, hogy minden megyeszékhelyet fel fog keresni, ahol a nemzeti konzultációról és a néppárti politikáról fog azokkal az emberekkel beszélni, akik egyetértenek a Jobbikkal abban, hogy változásra és kormányváltásra van szükség.

Jobbik Sajtóosztály

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek