2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Videoszelfikkel tiltakoznak a „nemzeti konzultáció” ellen

Újabb akcióval folytatódik a „nemzeti konzultáció” elleni civil tiltakozás. A Magyar Helsinki Bizottság most arra kéri a polgárokat, saját magukról és migrációs történetükről készítsenek kisfilmeket és osszák meg az interneten.

Egy hete indult el a Bevándorló vagyok nevet viselő internetes oldal, amelyet a Helsinki Bizottság hozott létre, hogy teret adjon az idegenellenességet gerjesztő kormányzati akció, a „nemzeti konzultáció” elleni civil tiltakozásnak. Itt jelent meg például az a kép is, amelyiken Kossuth Lajos látható a következő szöveggel: „Lajos vagyok, menekült. Ha hazaküldötök, felakasztanak.” Azóta a kép csak a Facebookon negyedmillió embert ért el. Hasonlóan provokatív tartalommal buzdít tiltakozásra a kormánypropaganda ellen az Árpád fejedelemről, Jackie Chanról, Karády Katalinról, Bartók Béláról, Andy Vajnáról és Szőcs Gézáról készült képeslap is.

A Helsinki Bizottság azt javasolja, tiltakozásuk jeléül a polgárok küldjék vissza üresen a kormánykampány során kapott válaszborítékokat. Aki pedig még hatásosabb üzenetre vágyik, küldje vissza az oldalról letölthető képek valamelyikét vagy saját üzenetét.

A tiltakozás szervezői arra biztatják a tiltakozókat, hogy minél többen, például itt élő külföldiek vagy külföldön élő magyarok készítsenek „videoszelfiket” saját migrációs történetükről és osszák meg azokat az interneten. Segítségképpen a Helsinki Bizottság el is készített öt rövidfilmet, amit az elkövetkező öt napban mutat be. Itt élő bevándorlók és menekültek mutatkoznak be, akik Vietnámból, Bulgáriából, Japánból, Új-Zélandról és Eritreából érkeztek. Az aktivisták azt remélik, sokan kapnak kedvet ahhoz, hogy személyes kiállásukkal hitelesítsék az abszurd és kártékony „nemzeti konzultáció” elleni tiltakozást.

„Nem az a lényeg, hogy tökéletes videók készüljenek, és igazából képpel, szöveggel is lehet tiltakozni. A lényeg, ne hagyjuk, hogy hülyének nézzenek bennünket. Meg azt sem, hogy bűnözőknek, terroristáknak és naplopóknak állítsák be a külföldieket, ráadásul mindezt úgy, hogy még az adónkból meg is fizettetik velünk” – mondta Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke.

A szervezők arra kérik a nyilvános tiltakozásban videókkal, képekkel és szövegekkel szerepet vállalókat, elkészített anyagaikat lássák el #bevandorlovagyok hashtaggel, illetve továbbítsák azokat az uresboritek@helsinki.hu email-címre is, hogy felkerülhessenek a kampányoldalra.

Az oldal elérhető: http://bevandorlovagyok.tumblr.com/

http://bevandorlovagyok.tumblr.com/keszitsvideot

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…