2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

DK: Polt Péter beismerő vallomása – Háromszoros korrupció, harmadannyi eljárás

Polt Péter legfőbb ügyész ügyészségi beszámolót tett közzé a vádhatóság tavalyi munkájáról. A beszámoló szerint háromszorosára nőtt a korrupció: 2013-ban 1 105, tavaly 3 268 korrupciós cselekményt regisztráltak. Ez a szám 2010-ben, a Fidesz hatalomra kerülésének évében még csak 481 volt.
Az Ernst&Young most megjelent kutatásából is az derül ki, hogy a magyarországi cégvezetők több mint kétharmada széles körűnek látja a vesztegetési és egyéb korrupciós ügyeket a hazai üzleti életben. Ez több mint kétszerese a fejlett piacokon mért szintnek, de ez az arány 10 százalékkal meghaladja a régiós átlagot is.

A korrupt kormány valamiben tehát tényleg jobban teljesít: a Fidesz 5 év alatt majdnem meghétszerezte a korrupciót. Mivel az Átlátszó által megszerzett ügyészségi statisztikák szerint eközben csak harmadannyi eljárás indult korrupciós ügyekben, az elindított vizsgálatokat 2010 óta pedig kétszer nagyobb arányban állítják le, a mostani beszámoló tekinthető a legfőbb ügyész beismerő vallomásának.

Megszámlálhatatlan azoknak a feljelentéseknek, bejelentéseknek és a különböző hatósági vizsgálatoknak a száma, amelyet a Demokratikus Koalíció az előző években kezdeményezett és végül az ügyészség utasított el. A megjelent statisztikák sajnos egyértelműen alátámasztják a DK tapasztalatait.

A Demokratikus Koalíció szerint ami késik, nem múlik: az Orbán-rendszer bukása után ki kell vizsgálni az elutasított feljelentéseket és leállított vizsgálatokat. A DK szerint hazánk csak akkor válhat újra az európai közösség demokratikus jogállamává, ha előbb leltárt készít a fideszes ügyészség által eltussolt ügyekről, az okozott károkról és a felelősségre vonás nélkül maradt elkövetőkről.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…