2021. 10. 16. szombat

Gál
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF

Veneto olasz tartomány elismerte a Krím Oroszországhoz csatolását

Olaszország Veneto tartományának (székhelye Velence) közgyűlése szerdán határozatban szólította fel az olasz kormányt, hogy ismerje el a Krím Oroszországhoz tartozását, és helyezze hatályon kívül az Európai Unió Oroszország ellen irányuló szankcióit. A határozatot a tartomány jobboldali többsége hozta a kormányzó Északi Liga (Lega Nord) kezdeményezésére, Silvio Berlusconi Forza Italia pártjának támogatásával – jelentette a Magyar Békekör csütörtökön.

A döntést azzal indokolták, hogy tiszteletben kell tartani a népek önrendelkezési jogát, hiszen a Krím lakossága 2014. március 16-án népszavazáson fejezte ki akaratát a visszatérésről Oroszországhoz.

A Krím orosz többségű lakossága azért szavazott az elszakadásra Ukrajnától, mert Kijevben oroszellenes hatalomátvétel történt 2014. februárban, és az új rendszer vezetői megtagadták a kisebbségi autonóm jogokat az országban élő nemzetiségektől, köztük a legnépesebb orosztól.

Tudomásul kell venni a Krím-félszigeten kifejezésre jutott népakaratot, azonnal véget kell vetni a szankcióknak, és teljesen helyre kell állítani a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal – áll a határozatban.  Döntésével Veneto a NATO-államok országrészei közül az első, amely hivatalosan is szembefordult a nyugati szövetségi rendszer oroszellenes vonalával, és kezdeményezte a szankciópolitika felülvizsgálását.

A magyar hírközlő szervek nem adtak hírt a venetói határozatról – tudatta a Békekör.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum