2022. 08. 15. hétfő

Mária
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF

Vatikáni államtitkár jelentése Ferenc pápának moszkvai tanácskozásairól

Pozitívnak és jelentősnek minősítette moszkvai tárgyalásait Ferenc pápa elé terjesztett beszámoló jelentésében Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár – értesült a Magyar Békekör pénteken.

Azt írta neki, hogy Oroszország szerepe felértékelődött a világban, tekintettel földrajzi helyzetére, történelmére, kultúrájára, múltjára és jelenére. Az egyházállam második embere abban jelölte meg Oroszország legfontosabb szerepét, hogy békét biztosítson az emberiségnek, és vezetői minden más érdek fölé helyezzék a békéhez fűződő érdeket.

Parolin bíboros beszámolt a pápának Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Kirill moszkvai és minden oroszok pátriárkájával folytatott tanácskozásairól. Mély elégedettségének adott hangot Putyin elnökkel folytatott megbeszéléséről. „Nagyon barátságos tanácskozást folytattunk, megvitattuk a témák széles körét, különösen a közel-keleti helyzetet és Szíriát. A Szentszék és Oroszország egyaránt nagy figyelemmel kíséri az ott élő keresztények sorsát” – mondta a Vatikáni Rádióban pénteken sugárzott interjújában.

Az ukrán válság megoldását humanitárius lépésekkel kell elkezdeni – mondta. Mindenekelőtt szabadon kell engedni a foglyokat. Ennek ténye az egész rendezési folyamatnak lökést adhat. Fegyvernyugvást kell biztosítani és biztonságos térségeket kell kialakítani az embereknek. Mindez, bizonyos politikai feltételekkel, hosszú távú megoldás előtt nyithat utat – fűzte hozzá.

A római katolikus egyház és az orosz ortodox egyház viszonyára a kölcsönös tisztelet és az őszinteség jellemző. „Az egymásra találás új légköre” teremtődött meg Ferenc pápa és Kirill pátriárka 2016. február 12-i havannai találkozójával. „Ferenc pápa nagyon komolyan vesz minden lehetőséget a párbeszédre” – mondta a Magyar Békekör híradása szerint.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Halászlé
Hozzávalók: ponty harcsa, apróhal:kárász, keszeg, belsőség:haltej, ikra 4 fejhagyma só paprika   Elkészítés A meg…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…