2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Út a munkanélküliséghez. Az LMP a Fidesz szakképzési koncepciójáról

A Magyar Nemzet szerint a Fidesz radikálisan átszervezné a szakképzés rendszerét, egyúttal 40%-kal csökkentené a gimnáziumi tanulók létszámát. A térségi integrált szakképző intézmények (TISZK) megerősítését az LMP nem kifogásolja, annál hevesebben ellenzi a szakiskolai osztálylétszámok növelését és a tanulók erőszakos átterelését az érettségit és továbbtanulást lehetővé tevő középiskolákból a szakképzésbe. Ez az elképzelés csupán a Fidesz munkaerőpiacról alkotott téveszméit és a megszorítások rövidlátó politikáját szolgálja. Ha megvalósul, az Orbán-kormány a munkanélküliek országát teremti meg.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a hírek szerint megszüntetné a jelenleg működő több mint 700 szakképző iskola önállóságát; a jelenlegi 85 TISZK helyett 55 működne a jövőben, ezekbe olvasztanák be őket. A TISZK-ek jelenleg hol jól, hol kevésbé jól működnek. Ha a kormány a szakképzés szétforgácsolt rendszerét egységesíti, hatékonyabbá és átláthatóbbá teszi, azt üdvözöljük. Ha azonban ez csak ürügy a forráskivonásra, ha nem számolnak a diákok és pedagógusok utaztatásából fakadó költségekkel, és ha az érdekképviseletekkel való érdemi párbeszéd ismét elmarad, akkor mindez jóvátehetetlen károkat okoz.

Az új rendszer bevezetésétől jelentős megtakarítást vár a minisztérium, ami a párhuzamos képzések felszámolása, de főleg az osztálylétszám növelése, pedagógusok ezreinek elbocsátása és a képzés három évre való lecsökkentése révén valósulna meg. Ráadásul ezzel egy időben a képzés egy részét – duális szakképzés címen – cégeknek szervezik ki, ingyen munkaerőt biztosítva nekik. Holott ezeknek a gyakran hátrányos helyzetű fiataloknak nem kevesebb, hanem éppen hogy több odafigyelésre és az alapkompetenciáik fokozottabb fejlesztésére volna szükségük a szakiskolában, de már az óvodában, általános iskolában is. A pályaválasztáshoz pedig jó tanácsokra, segítségre. Mindezek nélkül a lemorzsolódás csökkentése illúzió.

Az LMP már többször óva intett attól, hogy az oktatási ügyekben tájékozatlan és rövid távú fiskális szempontok alapján eljáró gazdasági tárca vegye át az oktatás irányítását. Matolcsy György most napvilágot látott tervei minden eddiginél rémisztőbbek. A nyolcadikosok kompetenciamérésén elért eredmények alapján a gyerekeket szintekbe sorolnák és meghatároznák, melyik szinthez milyen iskolatípus tartozik. A középiskolai felvételt ehhez a vizsgaeredményhez kötnék, 40 százalékkal csökkentve a gimnazisták számát. Ez tévút, hiszen a korai szelekció és a szűk elitképzés visszaállítása igazságtalan és elzárja a tehetségek felemelkedésének útját; miközben az alacsony végzettségűek alig-alig kapnak állást, mivel az elmúlt évtizedekben teljesen átalakult a gazdaság szerkezete. Így nem munkásból lesz több az országban, hanem munkanélküliből.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek