2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF

Ukrajna – Nemzetközi civil békekezdeményezés

Magyar, svéd, cseh, lengyel, finn, holland és osztrák civil mozgalmak, újságírók és politikusok közös békefelhívással fordultak az európai civil társadalmakhoz az Ukrajnában dúló polgárháború befejezése és a békés politikai rendezés érdekében – adott hírt róla csütörtökön a Magyar Szociális Fórum, melynek szervezője, Simó Endre nevét adta a kezdeményezéshez.

A békekezdeményezésről szóló nyilatkozatuk szerint a kormányok nem sietik el a háború befejezését, és a válság békés megoldását, ezért társadalmi kiállásra is szükség van. „Fellépünk a békés polgári lakosság lemészárlása és a politikai terror ellen. Elítéljük az ukrán hadsereg úgynevezett terrorista ellenes hadműveletét, és a szembenálló felek felfegyverzését NATO-és orosz fegyverekkel. Elítéljük a fasizmust és a sovinizmust, bármilyen nemzeti tőről fakadjon is – áll a nyilatkozatban.

Szeptember végére nemzetközi szolidaritási napot hirdettek a donbaszi néppel.  Ennek keretében humanitárius segélyt akarnak eljuttatni a kelet-ukrajnai polgári lakosságnak, háborúellenes koncertet rendeznek a helyszínen a Banda Bassotti rock együttes részvételével, és nemzetközi konferenciát tartanak a békéről.

Arra kérik a civileket szerte a világon, hogy országaikban álljanak ki a békéért, és gyűlésekkel, demonstrációkkal követeljék a háború befejezését, a társadalmi igazságosság érvényre juttatását.

Magyarországon szeptember 21-én tartanak nemzetközi békemegmozdulást. Simó Endre, a Békekör szervezője elképzelhetőnek tartja, hogy ezen részt vesznek majd a határainkon kívül élő magyarság, köztük a kárpátaljai magyarok képviselői is. Simó emlékeztetett arra, hogy eddig több tucat kárpátaljai magyart hoztak haza koporsóban a kelet-ukrajnai frontról.

MSZF

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …