2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

Újabb Jobbik-siker: állami megemlékezés lesz a Rongyos Gárdáról

A Jobbik üdvözli, hogy hétfőn felújítva visszakerült a Farkasréti temetőbe Vámossy Tibor, a Rongyos Gárda hősi halottjának szobra, miután a Jobbik kezdeményezte a főváros lényegében egyetlen ilyen emlékművének felújítását. Örömmel értesültünk, hogy október 11-én, pénteken 15 órától állami megemlékezés lesz, melyen Hende Csaba honvédelmi miniszter is felszólal. A két eseményről azonban sajnos nem hivatalosan értesült a Jobbik, hanem csupán informálisan egy minisztériumi alkalmazottól. Pedig a kormánynak nem titokban kellene ezeket a lépéseket megtennie, hanem büszkének kellene lennie rá, ahogy a Jobbik is büszke saját kezdeményezésének megvalósulására, még ha meghívót nem is kaptunk rá. A kormány helyett is hívjuk mi a dicsőséges Rongyos Gárdára emlékező honfitársainkat, és megkülönböztetett tisztelettel az Új Magyar Gárda tagjait.

A megemlékezésen megkoszorúzható, felújított szobor a 19 éves műegyetemistaként Nyugat-Magyarországért hősi halált halt Vámossy Tibor sírja fölött található, aki az ’56-os pesti srácokhoz hasonlóan harcolt az idegen megszállás ellen. Az évtizedekig elhanyagolt, rossz állapotban lévő (az 1945-ös kitörésben is találatokat kapott) emlékmű eredeti állapotának helyreállításához és egy információs tábla kihelyezéséhez a Jobbik korábban engedélyt kért a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságtól. A Jobbik kezdeményezésének élére állva végül a kormány felvállalta a Rongyos Gárda, illetve egy hősi halottja emlékének ápolását. Hende Csaba honvédelmi miniszter többek közt ezt írta nekem mint jobbikos képviselőnek 2012. november 19-én: „Vámossy Tibor 1921. október 6-án ugyan nem katonaként, hanem felfegyverzett szabadcsapat tagjaként, de egy igazságtalan nemzetközi döntés ellenében, kife jezetten hazánk területi épségének megóvása érdekében áldozta életét. Ezért emlékének ápolása mindannyiunk kötelessége.”

A Trianon-megemlékezések állami szintre emelése után a Jobbik újabb missziókat vállalt magára: most azt szorgalmazzuk, hogy a Rongyos Gárdáról rendszeresen állami megemlékezéseket is tartsanak, emeljék be a történelem tankönyvekbe, és játék- vagy akár akciófilmet is készítsenek hőstetteikről.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek