2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Továbbra is segítenek a Balkánon a Szcientológia Önkéntes Lelkészek

Jellegzetes sárga pólójukban láthatjuk a Szcientológia Önkéntes Lelkészeket a Balkánt érintő természeti katasztrófa helyszínein, ahol még mindig súlyos a helyzet. Bosznia-Hercegovinában a több mint 3000 földcsuszamlás a nemrég befejezett, felújított közutakat, vasutakat is tönkre tette. Az otthonukat elhagyók száma 950 ezer és 1,5 millió embert érintett valamilyen formában a természeti csapás.
Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában már 900 négyzetkilométeren húzódik vissza folyamatosan, de lassan a folyók vize. Így már elkezdődhettek a helyreállítási, tisztítási és fertőtlenítési munkák. Az Önkéntes Lelkészek Katasztrófa Elhárító Osztaga Orasjében egy nagy farmon segédkezett, ahol a feladat speciális és egészségügyileg veszélyes volt. Védőmaszkot, -kesztyűt, -csizmát és -ruhát is használtak, mert elhullott állattetemeket szedtek össze és a maradék lerakódott üledéket is el kellett távolítani. Amikor ez kész volt, a már tiszta területre a helyi vezető hívta a szlovák hadsereg különleges alakulatát, akik a fertőtlenítést el tudták kezdeni.

Nagyon nagy az elszaporodott szúnyogok problémája, ami további fertőzésveszélyt jelent. A munkákat tovább nehezíti az is, hogy a vízáradás kimosta a földben rejlő aknákat, amik most lebegnek a felszínen vagy a már levonult víz helyén a földön elszórva megjelennek. Ezeket a sürgősen hatástalanítják a hatóságok.

A másik fontos feladat országszerte, hogy a megrongálódott lakóházakat, épületeket biztonságossá tegyék, az omlásveszélyt elhárítsák és megmentsék azokat az elemeket, amik a későbbi újjáépítésnél felhasználhatóak. A Lelkészek több háznál mentették az ép cserepeket és dúcolták alá a sérült falakat. A Vöröskereszttel folyamatosan kommunikálva Kopanyicében a gyerekek és idősek részére létrehozott menedékhelyen építettek zuhanyozási lehetőséget.

Belgrádban 5 Önkéntes Lelkész tartja a reményt 300 emberben egy menedékhelyen, alkalmazva a szcientológia, L. Ron Hubbard által kidolgozott módszereit, ami még ilyen kilátástalan helyzetben is segíthet. Felismerték az emberek, hogy van mód az újrakezdésre, mert életben vannak. Napról napra visszatér az emberek hite és az élethez való ragaszkodásuk, a mély szomorúság után mernek nevetni, hogy talán igazat beszélnek a „sárga pólósok”.

A Magyarországi Szcientológia Önkéntes Lelkészek folyamatosan érkeznek a helyszínre, hogy ahol kell, felajánlják hatékony és kitartó segítségüket, mert mottójuk: Mindig lehet valamit tenni!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek