2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tiszaújváros összefogott a károsultakért

Az Örösi úti épületbe belépve azonnal érezni a korom és a füst jellegzetes szagát. Miközben köhögés fojtogat, járjuk a lépcsőket, egyre feljebb és feljebb haladva az elmúlt héten kiégett társasházban. A második szinten ajtó, pontosabban csak maradványai, mögötte üszkös romok. A földön még ott vannak az egykori használati tárgyak, elszenesedve, megfeketedve.

Ferencsik Attilával – aki három gyermekével és feleségével menekült ki az égő házból – botorkálunk a szobák között.
– Itt volt egy bárpult, azon a falon végig könyvespolcok – mutatja.
– Ez volt valaha a nappali, itt mellette pedig a konyha. Beljebb megyünk a kormos falak között, egészen a hálószobáig. Attila innen kinézve látta meg, hogy valami nincs rendben. Amikor kinyitotta a szobaajtót, már füst fogadta. Ezután pillanatok alatt felmérte a helyzetet és mentette családját. Szomszédjait is riasztotta. Ennek is köszönhető, hogy a tetemes anyagi káron kívül személyi sérülés nem történt. A sajátjuk mellett még egy lakást érintett közvetlenül a tűz. Ez a tetőtérben, még egy szinttel feljebb volt.
– Ugyanúgy nézett ki, mint Attiláéknál – mondta Károlyi Krisztina, aki párjával és két gyermekével menekült az égő lakásból az utcára.
– A Városgazda Kft. munkatársai már kitakarítottak, de ugyanolyan állapotok voltak itt is, mint náluk. A két család, bár néhány dolgot ki tudott menekíteni a házból, azok mind füsttel és korommal szennyezettek. Hiába a mosás, hiába a tisztítás, a szag nem csökken. Gyakorlatilag minden használhatatlan.
Tiszaújváros azonban összefogott.
Az ismerősök és ismeretlenek egyaránt segíteni akarnak a károsultaknak. Ruhát és minden mást gyűjtenek az óvodában, pénzt, használati tárgyat, és segítséget ajánlanak fel a családoknak, személyesen. Az önkormányzat pedig lakhatást biztosított. Nem csak nekik, egy harmadik család, amely a statikus döntéséig nem térhet vissza otthonába, ugyancsak ideiglenes szálláson tölti napjait. A tragédiát követően szinte azonnal elkezdődött egy gyűjtési akció az óvodában, ahová az érintett családokból több gyermek is jár.
– Van, aki új dolgokat ajánl fel, van, aki használtat – mondja a gyűjtést szervező óvónő, Veréb Imréné.
– Nem volt kérdés, hogy gyűjtést szervezünk. Aki ebben a szakmában dolgozik, az szociálisan érzékeny. A gyűjtést a szülők is azonnal felkarolták.
– Mint a szülői szervezet elnöke értesültem a kezdeményezésről és rögtön a gyűjtés mellé álltunk – mondja Veréb Ádámné Kocsis Mariann.
– Mindent megteszünk, hogy minél több adomány gyűljön össze a két károsult családnak. A kezdeményezés nyomán már tisztítószer, ruha, pénz is gyűlt. Volt, aki saját lakásának egy részét ajánlotta fel a fedél nélkül maradt családnak, mondván, inkább összehúzódnak, csak segíteni tudjanak. Erre szerencsére nincs szükség, az önkormányzat két családnak ideiglenes lakást biztosított, a harmadik család pedig a kempingben kapott szállást egy apartmanházban. – A legjobb esetben is legalább négy hónap alatt tudjuk felújítani az épületet – mondja a ház kivitelezője, Görzsöny Gábor, aki egyúttal lakó is.
– Több falat biztosan vissza kell bontani, de hogy mennyit, azt majd csak a statikai vizsgálat deríti ki. A tűznek volt egy pozitív hatása is. Mint azt a lakók egyöntetűen megfogalmazták, összehozta a közösséget, és nem csak az épületben. – A szomszédoknak is köszönet jár, volt, aki egész hajnalban meleg italt és ruhát hozott nekünk amíg a tűzoltók nem engedtek fel minket. – mondta dr. Kmetz Gabriella, a ház intézőbizottságának tagja.
– Köszönettel tartozunk az önkormányzatnak, a városrész választott képviselőjének és mindazoknak, akik segítettek és jelenleg is segítenek mindannyiunknak. A tűz okának kiderítésére a biztosító egy független szakértőt bízott meg. A vizsgálat már megtörtént, az eredményt később hozzák nyilvánosságra.

borza

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek