2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Tiltakozik a Szociális Fórum az ellen, hogy a kormány rendkívüli hatalmat kapjon

A kormány azért igényel magának rendkívüli hatalmat, hogy féken tartsa a népi elégedetlenséget a járvány miatt kiéleződő létfenntartási és megélhetési gondok miatt – hívta fel a figyelmet a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap kiadott nyilatkozatában.
Jól értesült forrásokra hivatkozva az MSZF azt írta, hogy a Fideszen és a felső politikai vezetésen úrrá lett a „Most vagy soha!” szelleme, és Orbán Viktor vezetésével ki akarják használni a helyzetet, hogy a járvány elleni harc ürügyén magukhoz ragadják a teljhatalmat.   

A Magyar Szociális Fórum tiltakozik a kormánypárti többség terve ellen, melyet kedden akarnak keresztül vinni a parlamentben. A járványt nem a létfenntartáshoz és a megélhetéshez fűződő emberi jogok kiiktatásával kell megfékezni, hanem azok biztosításával – szögezi le az MSZF.

Az eddigiek is azt bizonyítják, hogy semmilyen rendkívüli jogkörre nincs szükség ahhoz, hogy hatékony óvintézkedéseket hozzanak a koronavírus járvány megfékezésére. Nem felel meg a valóságnak az állítás, miszerint a járvány azért terjed, mert a kormány nem rendelkezik kellő hatalommal a megfékezéséhez – állítja az MSZF.

Az igazság az, hogy a kormány nem csak, hogy rendelkezik a szükséges jogosítványokkal a járvány elleni harchoz, hanem még öt milliárd eurót is kapott az EU-tól a járvány elleni harc sikeres megvívásához, és a munkáját vesztett tömeg megélhetésének biztosításához. A Szociális Fórum azt írja, hogy a vállalatok egyre több alkalmazottjukat állítják az elé a választás elé, hogy fizetés nélküli szabadságra küldi őket, vagy felmond nekik. A kormány semmit sem tesz ez ellen. Hazánkban eddig is 1,2-1,5 millió nyomorgó ember élt, további másfél millióan pedig alig tudnak kijönni a keresetükből. Ezt a tömeget most további több százezer munkanélküli ember fogja gyarapítani. Őket szeretnék féken tartani.

Magyarországon a következő egy-két évben megélhetési válsággal kell számolni a járvánnyal tetőzött gazdasági recesszió miatt. Minden jel szerint a kormány erőszakkal akar úrrá lenni a várható társadalmi elégedetlenségen. Ezt a célt szolgálhatja igénye a rendkívüli hatalomra – figyelmeztet rá az emberjogi Fórum, majd hozzáteszi: ez beláthatatlan következményekkel járhat a társadalmi békére nézve olyan pillanatban amely egységes fellépést követel a járvány leküzdéséért.

Az EU és az ENSZ köreiben is feltűnést keltett, hogy az Orbán-kormány korlátlan hatalmat akar magának a járvány elleni harc ürügyén. Az ENSZ emberi jogi biztosának közleménye figyelmeztet, hogy “A nemzetközi emberi jog értelmében a veszélyhelyzeti kormányzásnak és a kapcsolódó intézkedéseknek szigorúan átmeneti jellegűeknek kell lenniük, az adott helyzet kezelésére korlátozva, és megfelelő biztosítékokat kell tartalmazniuk, beleértve a parlamenti és a bírói kontrollt… A jogszabály a jelenlegi formájában negatívan befolyásolhatja az újságírók törvényes munkáját, és a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon”.

A Szociális Fórum végül arra hívta fel a magyar emberek figyelmét, hogy nem kötelesek eltűrni semmilyen hatalmi túlkapást arra való hivatkozással, hogy az egészségük érdekében áll!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …