2022. 05. 27. péntek

Hella
1 EUR 393 HUF
1 GBP 463 HUF

Tiltakozás a csatornaigazgató kinevezése ellen

Nyilatkozat

Mi, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának alulírott tagjai tiltakozunk Siklósi Beatrixnek a Kossuth Rádió csatornaigazgatójává történt kinevezése ellen. Fő indokaink:
Nevezett számos alkalommal, a legkülönfélébb fórumokon tett gyűlölködő megnyilvánulásokat. Ezek citálása helyett álljon itt egyetlen idézet: „Siklósi Beatrix… személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására.” Ez a szövegrészlet a történelmi egyházak vezetőinek Erdő Péter, Bölcskei Gusztáv, Gáncs Péter és Heisler András által jegyzett, 2014. október 21-én kelt nyilatkozatából való, amellyel nevezettnek az MTVA vallási, nemzetiségi stb. műsorai főszerkesztőjévé történt kinevezése ellen tiltakoztak. Siklósitól ezt követően elvették a vallási műsorokat. Kizártnak tarjuk, hogy ugyanő alkalmas lenne a Kossuth Rádió közszolgálati normák szerinti vezetésére.
Siklósi nem titkolja a hivatalban lévő kormányfő iránti rajongását. „Bátran, okosan, úgy, ahogy édesapád teszi” – írta Orbán Ráhelnek 2014-ben egy Facebook-bejegyzésben. Kizárt, hogy ugyanő eleget tudna tenni a médiatörvény előírásának, mely előírja a „közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségét” (90. § 1. c.).
Jelen fellépésünket mindenekelőtt a szóban forgó törvény alábbi passzusaira alapozzuk:
90. § (1) A Kuratórium:
a) ellenőrzi a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak a közszolgálati médiaszolgáltató tevékenysége általi megvalósulását,
b) amennyiben a közszolgálati médiaszolgáltató megítélése szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak elérését súlyosan sértő vagy veszélyeztető magatartást tanúsít, a Médiatanács eljárását kezdeményezheti,
c) védelmezi a közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségét..
Fentiek alapján a Kuratórium soron következő ülésén kezdeményezni fogjuk, hogy a Médiatanács semmisítse meg Siklósi Beatrix Kossuth Rádió élére történt kinevezését.
Budapest, 2020. január 7.

Debreczeni József                                  Kránitz László                        Silhavy Máté

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum