2023. 12. 7. csütörtök

Ambrus
1 EUR 381 HUF
1 GBP 445 HUF

Természet pusztítással járó beépítés a Tihanyi-félszigeten

A Lehet Más a Politika (LMP) tiltakozik a Tihanyi félszigeten történő természetkárosító beépítkezések ellen.

Schmuck Erzsébet az LMP társelnöke szerint tűrhetetlen, hogy az ország más helyszínei mellett a Tihanyi félszigeten is természeti és tájkép-pusztító módon építik be a védett területeket. A társelnök felhívta arra is a figyelmet, hogy egy szűk gazdasági elit a jogi kiskapukat kihasználva gátlástalanul letarolja a természeti értékeket. Ez a kör saját luxus igényeinek kielégítése és vagyonának gyarapítása érdekében nincs tekintettel a közös értékekre, a természeti környezetre.

– Elfogadhatatlan az is, hogy a tihanyi polgármester nem emeli fel a szavát a tájat ért károsítás ellen. Felháborítónak tartjuk, hogy egy tájvédelmi körzetben, ami ráadásul része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, egy hegytetőt elhordanak, aminek nyomán éktelenkedő tájseb keletkezik, hogy egy védett területen a természetvédelem szempontjai a gazdasági érdekek mögé sorolódnak.

Választ várunk arra, hogy hogyan kaphatnak olyan projektek milliárdokat közpénzből, amelyek tájvédelmi körzetet károsítanak? A Balaton és ennek részeként a Tihanyi tájvédelmi körzet felbecsülhetetlen természeti és kulturális érték, amit meg kell őriznünk a jövő nemzedékeknek! Egyébként az sem köztudott, hogy Magyarországon elsőként, a Tihanyi félsziget 1952-től tájvédelmi körzet – mondta Schmuck Erzsébet.

Schmuck Erzsébet arról is beszélt, hogy a félszigeten felpörögtek az építkezések, nagyon sok gazdag ember megvesz területeket – akár az erdő közepén is – elkezdenek építkezni, kivágják a fákat, letérkövezik a földet. Sokkal egyszerűbb dolguk van, mint 2017 előtt, ugyanis abban az évben olyan új építési törvény lépett életbe, amely szerint elég csak bejelenteni az önkormányzatnál az építkezést. Amennyiben szabálytalanságot követnek el az építtetők, az önkormányzat megbünteti őket, de a tulajdonosok már eleve bekalkulálják ezt az összeget az építkezésbe. A félszigeten szinte mindenhol medencét építenek, holott a helyi rendelet szerint ilyet fürdőzési célra tilos létesíteni.

Az LMP az ügyben feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen és abban bízik a párt, hogy ennek lesz eredménye. Azt várják az illetékesektől, hogy a természetet megkárosító tettesek igazságos és kellően szigorú büntetést kapnak.

„Ha semmit nem teszünk, ha nem álljuk útját végre ennek a szörnyű tendenciának, a NER kedvezményezettjei teljesen bekebelezik és elpusztítják különleges természeti értékünket, a Balatont és környékét.” áll a pártnak az ügyben kiadott közleményében.

Kertész Z István/kép: LMP

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek