2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Teljhatalmát a szegények ellen használja fel a kormány

Százezer Forintra büntetik azokat a hajléktalanokat, akiknek nincs hova menniük, pedig „otthon” kellene maradniuk a kormány által elrendelt óvintézkedések miatt – tudatta a Magyar Szociális Fórum (MSZF) pénteken.

„A rendőrök belénk kötnek, figyelmeztetnek, ma délelőtt pedig azt mondták, ha még egyszer meglátnak minket, 100 ezer Forintra büntetnek meg” – mondta egy hajléktalan az MSZF-nek.

Az illető a főváros egyik parkjába kényszerült, és hálózsákban alszik, mert többé nem mehetett vissza abba a X. kerületi hajléktalanszállóba, ahol korábban lakhatott. Mint elmondta, a szállóban két hete szigorú karantént rendeltek el, és nyilatkozatot írattak alá velük arról, hogy ha mégis elhagynák, nem engedik vissza őket. A hajléktalanszálló egyebek mellett vállalta, hogy napi három étkeztetésben részesíti őket a karantén idejére. Első nap reggelire lekváros kenyeret kaptak, ebédre grízes tésztát, vacsorára pedig pékárut. Másnap közölték velük, hogy attól kezdve csak meleg ebédet kapnak, reggeliről és vacsoráról maguknak kell gondoskodniuk. Nem érdekelte a vezetést, hogyan gondoskodjanak magukról, ha nem mehetnek ki.

Forrásunk elmondta: ő a harmadik napon hagyta el a hajléktalanszállót, hogy élelem után nézzen. Nem hitte, hogy nem mehet vissza, de nem engedték be. Ahogy teltek-múltak a napok, bent maradt sorstársai egymás után kapták a felmondó leveleket munkahelyükről, mert nem mentek dolgozni. Fele társaság úgy döntött, hogy megélhetés és szálláshely közül az előbbit választja, ha meg akar élni valamiből, és normálisan táplálkozni akar. Döntésükre a válasz a kirekesztés volt, aminek következtében az utcára kényszerültek.  Most hatóságilag üldözik őket a teljhatalmú kormány parancsa alapján. A rendőrök arra hivatkoznak, hogy az egészségüket akarják védeni.

A hajléktalan elmondta az MSZF-nek, hogy 28.500.- Forintból tengődik. Ha nem dolgozik, nincs miből megélnie, hiszen ez az összeg semmire sem elég.

Beszámolt egy balesetről is, amely egyik hajléktalan társa szenvedett el. Tályog keletkezett a térdén, és mentők szállították el. Egyenesen a „vörös zónába” vitték, a fertőzött gyanús páciensek közé. Nyolc órán tartották ott, mielőtt megműtötték volna, védőmaszkot pedig csak órák múlva kapott, annak hatására, hogy kiverte a huppot.

A Magyar Szociális Fórum gyalázatosnak minősíti azt a politikát, amely a vészhelyzetben előbbre valónak tartja a gazdaság élénkítését, mint az emberek életét. Követeljük, hogy a kormány biztosítsa a lakhatást azoknak, akiknek „otthon” kellene maradniuk! Követeljük, hogy az állásukat vesztő embereket azonnal részesítsék havi 100 ezer Forint adómentes alapjövedelemben, és ezt az összeget biztosítsák nekik mindaddig, amíg a járvány tart, s még nem teremtettek ugyanannyi munkahelyet, amennyi a járvány miatt elveszett! Követeljük, hogy a kormány szakítson pénz centrikus szemléletével, kerekedjen felül haszonelvűségén, és szentségként tisztelje az életet, keresztényi hitvallásához híven – Nagypénteken!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…