2024. 04. 16. kedd

Csongor
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

Szembeszökő látványú társasház épül Budapest belvárosában

A Green Court Residence hullámzó geometriájú homlokzata magára vonzza a tekinteteket. A kortárs és a múlt századi modern építészet jegyeit ötvöző formavilág egyszerre üdítően progresszív és környezetbe illeszkedő. A ház építészeti megjelenése egyedülálló lesz Budapesten.

A Green Court építészeti projekt egy irodaház, két lakóépület és az általuk körülölelt park együttese. Ennek első üteme a 2019. októberére megvalósuló 134 lakásos Green Court Residence társasház.

Egyedi geometriájú formavilág
Az épület látványos megjelenése a homlokzat különleges, hullámzó kialakításának köszönhető. Ez a látványos építészeti megoldás úgy teszi egyedivé az épületet, hogy közben a mai trendeknek megfelelően nem „pazarol” felületeket funkció nélküli díszítésre.

A dinamikát a lakásokhoz tartozó nagyméretű erkélyek különleges korlátmegoldása adja. A rendhagyó, kétszer görbült felület az épület előtt elhaladva szinte mozogni látszik majd, egyúttal a lakók számára fontos funkciót is ellát. A korlátok pálcáinak rendje belülről teljes átlátást biztosít, így szabadon élvezhető a kilátás, ugyanakkor az okos kiosztásnak köszönhetően kívülről akadályozza az átlátást, így növeli a teraszok intimitását.

„A tervezéskor a legfontosabb cél nyitott, kifelé kommunikáló, több irányból átjárható, befogadó karakterű épület létrehozása volt. A sok zölddel elképzelt tömbbelsőbe minden irányból be lehet látni, meg lehet tapasztalni. A több szinten egybenyitott közös belső terek, közlekedők világosak, igényes kialakításúak, azzal az ambiciózus céllal, hogy a jószomszédi viszonyok kialakulását katalizálják” – mondta Hartvig Lajos, az épület tervezője.
 

Ennek jegyében kerülnek a környékbeliek mindennapjaiba bekapcsolódó üzlethelyiségek az épület alsó szintjére. Bár feltűnő és modern, az épület reflektál az azt körülvevő városra is, többek között épp az üzletsor előtt futó árkád pilléreivel, amelyek a múlt századi modern épületek formavilágát idézik.

A Green Court Residence további különlegessége az elegáns belső átrium, amely az épület teljes magasságában köti össze a belső tereket, természetes fényt árasztva az épület belsejébe. A különleges belső tér végső kialakítását Demeter Nóra Ybl-díjas belsőépítész végezte, aki az építész tervezőkkel szoros együttműködésben az épület külső megjelenésével harmonizáló, ugyanakkor egyedi koncepciót valósít meg.

Két park között

Az épület elhelyezkedése sem mindennapi. Az egy teljes tömböt érintő beruházás a belváros peremén a 13. kerületben helyezkedik el. A környék az elmúlt tíz évben hatalmas ütemben fejlődött, mára pedig egy olyan rendezett, szellős városszövet alakult itt ki, ami kuriózum Budapest belső kerületeiben.

Parkok ölelésében

A társasház déli homlokzata a Kassák-parkra néz majd. Mintegy ezt tükrözve az épületegyüttes középső részébe tervezett zöld park adja az építészeti koncepció alapját. Fontos szempont volt a szabad átlátások és közlekedés biztosítása, így az épületegyüttest két irányból gyalogos sétányok törik meg.

A látványos építészeti megoldások mellett a társasház innovatív, úgynevezett digitálisan kulcsrakész szemlélettel készült. A garázs valamennyi parkolóhelyéhez elektromos autótöltési lehetőség tartozik majd, egyéni mérési lehetőséggel. Emellett számos technológiai szolgáltatás teszi komfortossá a lakók életét, mint a teremgarázsban is működő mobilhálózat, a távolról leolvasható mérőórák és a recepciónál biztosított ingyenes és biztonságos wifi.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek