2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Szedi áldozatait a MERS – hallgat a magyar közszolgálati média

Dél-Koreában száznyolcan megfertőződtek, kilencen pedig meghaltak a közel-keleti szindróma (MERS) néven ismertté vált vírusos betegségben, mely szerte a világon eddig 448 áldozatot szedett – jelentette a Magyar Szociális Fórum szerdán az Európai Járvány-megelőzési és Ellenőrzési központ tájékoztatására hivatkozva.
A Reuters értesülése szerint Dél-Koreában 3439 személyt zártak karanténba, hogy megfigyeljék egészségük alakulását, bezártak 2474 iskolát és 22 egyetemet. Lefújták a sport- és más tömegrendezvények egy részét is. Néhány külföldi légi társaság, köztük két tajvani és a hongkongi Cathay Pacific Airways a felére csökkentette járatainak számát, hogy minél jobban mérsékelje a további fertőzés veszélyét.

Szöulban az emberek légszűrő maszkkal járnak az utcán, Pak Kunhje elnök pedig lemondta washingtoni látogatását, hogy irányítsa a járvány feltartóztatására irányuló küzdelmet. A kormány 400 millió wont, (357 millió dollárt) bocsátott a hatóságok rendelkezésére a koronavírusos fertőzés feltartóztatására.

A légzési szindróma vírusát egy közel-keleti útjáról hazatért férfi vitte be Dél-Koreába. Kórházba került és környezetét is megfertőzte a vírussal.

A Magyar Szociális Fórum súlyosnak tartja, hogy a magyar közszolgálati média elhallgatja a járvánnyal kapcsolatos híreket. A Fórum alapítója, Dr. Simó Endre szerint ilyen esetekben kötelező a lakosság tájékoztatása, hogy elejét vehessék a járvány honi megjelenésének, és elővigyázatosságra intsék az embereket. Azzal, hogy ezt elmulasztották megtenni hivatalosan, felveti a kormány közegészség iránti felelősségének kérdését – mondta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegség ellene semmiféle gyógyszer, a fertőzés csak megelőzéssel kerülhető el.

A Dél-koreai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a kilenc elhunyt mindegyike más súlyos betegségben is szenvedett.

A Middle East Respiratory Syndrome angol név kezdőbetűivel (MERS) megjelölt járvány Kínában ütötte fel a fejét 2003-ban Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) néven. Napjainkban a legtöbben Szaúd-Arábiában betegedtek meg a közel-keleti légzési szindrómában. Világszerte eddig 1257 MERS vírusos megbetegedés vált ismertté – tudatta a Magyar Szociális Fórum a tényeket ismertető közleményében.+++

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…