2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Sürgősséggel az iskolatejről

Az MSZP miskolci önkormányzati frakciója azt szeretné elérni, hogy folytatódjon a program. Sürgősségi önálló képviselői indítványt nyújt be iskolatej-ügyben Miskolc önkormányzatának jövő heti közgyűlésén az MSZP-frakció. Azt szeretnék elérni, hogy a közgyűlés rendelje el a költségvetés módosítását oly módon, hogy biztosított legyen a miskolci óvodások iskolatej ellátásához szükséges önkormányzati önrész az idei évre. A közgyűlés egyúttal hatalmazza fel a polgármestert, hogy az ehhez szükséges pénz előteremtésére tegyen javaslatot. Minderről az előterjesztők nevében Földesi Norbert és dr. Tompa Sándor számolt be csütörtökön, Miskolcon.

Emlékeztettek arra, hogy Miskolc kötelező feladata az óvodai nevelés biztosítása, ezen belül pedig önként vállalat feladatként bekapcsolódott az iskolatej programba. A program működött is az idei évig, azonban a költségvetés elfogadása után kiderült, hogy a Fidesz-KDNP többség csökkentette az iskolatejre fordítható pénzt 60 millióról 51 millióra. Ezt követően a hivatal bejelentette, hogy a szűkös anyagi források miatt április 1-jétől az óvodások nem kapnak iskolatejet.

Miskolcon 5406 óvodás gyerek van, a városháza számításai szerint 20 millió plusz pénzre lenne szükség a program folytatásához.

A képviselők rámutattak, hogy az önkormányzat egyik fő stratégiai célja a gyermekek, a felnövő generációk minél magasabb szintű ellátása. Ennek legfőbb célcsoportját a gyermekek alkotják, akik számára a megfelelő egészséges táplálkozás kiemelten fontos. A város eddig részt vett a programban, így a legkiszolgáltatottabb családok gyerekei is megkaphatták a napi tejadagjukat.

Mint mondták, az általuk javasolt határozat a polgármester számára lehetőséget ad arra, hogy megkeresse a forrást a miskolci óvodások iskolatej-ellátásának finanszírozásra. Ők maguk több megoldást is látnak a probléma orvoslására. Ilyen lehet az idei igazgatási kiadások (2 446 739 000 Ft) 1 százalékos csökkentése, a megyei repülőklub támogatásának (20 152 000) törlése, vagy az ideiglenes piac kialakítására szánt összeg (130 millió) csökkentése.

Megjegyezték azt is, hogy a Miskolc Holding tagvállalatainak „újbóli, felesleges átvilágítására költött 22 millió forintot is inkább erre a célra kellett volna fordítani”.

Földesi Norbert az iskolatej-ügy városházi interpretációjáról szólva kijelentette: szánalmas a városháza azon magyarázkodó közleménye, miszerint nem igaz, hogy az óvodások nem kapnak tejet. „Ez valóban nem igaz, a gyerekek tényleg ihatnak tejet. Csakhogy az intézményeknek saját maguknak kell kigazdálkodniuk annak a tejnek az árát, amit eddig a programnak köszönhetően a gyerekek kvázi ingyen megkaphattak” – mutatott rá a képviselő, – írja az északonline.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek