2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A légvezetéket el kell távolítani!

Környezetvédelem: A Bizottság nyomatékosan felszólítja Magyarországot, hogy tegyen eleget az európai természetvédelmi jogszabályokban foglalt kötelezettségeinek Az Európai Bizottság felkérte Magyarországot, hogy orvosolja a természetvédelmi hiányosságokat egy olyan területen, amely világszerte veszélyeztetett madárfajoknak ad otthont. A Bizottság egy 2007-ben kiépített elektromos légvezetéket tart aggályosnak, amely rendkívül kedvezőtlen hatással lehet egyes védett fajokra. A projekt kapcsán nem került sor hatásvizsgálatra, ami ellentétes az uniós jogszabályokkal. A környezetvédelmi biztos, Janez Potočnik ajánlására a Bizottság ezért indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak. Ha Magyarország két hónapon belül nem rendezi a jogsértő helyzetet, a Bizottság az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti.

A magyar hatóságok elektromos légvezeték építését engedélyezték az uniós madárvédelmi irányelv értelmében védett területnek minősülő „Felső-kiskunsági szikes puszták és turjánvidék” területén. Az 1400 m hosszú vezeték olyan területet keresztez, amely számos veszélyeztetett madárfaj, köztük a világszerte veszélyeztetett túzok (Otis tarda) élőhelye.

A vezeték olyan területet szel át, amely korábban a túzok magyarországi védelmére létrehozott, a Bizottság által társfinanszírozott LIFE-természet program (hiv. LIFE04 NAT/HU/000109) része volt. A program egyik célkitűzése a kifejlett egyedek mortalitását előidéző fő tényezők csökkentése volt, különös tekintettel a túzok hagyományos dürgő- és telelőhelyeit összekötő légi folyosót keresztező légvezetékek veszélyes szakaszainak eltávolítására. A vezeték megléte ezért e program célkitűzéseivel is összeegyeztethetetlennek tűnik.

A Bizottság 2008-ban jogsértési eljárást indított. Az ügyet ezt követően 2010 elején lezárták, miután a magyar hatóságok vállalták, hogy 2011 áprilisáig eltávolítják a légvezeték veszélyes szakaszait. A Bizottság értesülései szerint erre nem került sor, ezért uniós jogsértési eljárás keretében indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak.

Háttér-információk

A természet védelmét Európában két kulcsfontosságú jogszabály biztosítja: a madárvédelmi irányelv és az élőhelyvédelmi irányelv. A madárvédelmi irányelv alapján a tagállamoknak az arra legalkalmasabb területeket különleges természetvédelmi területté kell minősíteniük a vadon élő madárfajok védelme érdekében. Az élőhelyvédelmi irányelv megköveteli, hogy a tagállamok jelöljenek ki közösségi jelentőségű természeti területeket a természetes élőhelytípusok védelme érdekében, valamint hogy részesítsék védelemben az irányelvben felsorolt különböző fajokat. A különleges természetvédelmi területek és a közösségi jelentőségű természeti területek együtt alkotják a védett területek Natura 2000 hálózatát, mely az EU legfontosabb eszköze a természetes élőhelyek és az ott honos állat- és növényfajok védelmére.

A LIFE+ környezetvédelmi célú európai pénzügyi eszköz, amelynek teljes költségvetése a 2007–2013 közötti időszakban 2 143 milliárd EUR.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az utolsó pillanatban változtatott életén Peller Károly. Előszőr a térdei mondták fel a szolgálatot, aztán cukorbeteg lett. Hét évig rombolta a szerve…

További cikkek