2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Social engineering

A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs és Megelőzési Osztálya egy új típusú csalásra hívja fel a lakosság figyelmét.
A csalók közös ismérve, hogy megtévesztéseik tárháza kifogyhatatlan, ötleteik minden elképzelést felülmúlnak, és olyan helyeken is megjelennek, ahol korábban nem is számítottunk rájuk.

Megtörtént eset volt az, amikor egy e-mail érkezett egy vidéki cég pénzügyi asszisztenséhez. A levelet az ismeretlen feladó a tulajdonos nevében írta, amelyben utasította az ügyintézőjét, hogy a vállalkozás számlájáról utaljon el közel 20.000 eurót egy külföldi bank kezelésében lévő számlaszámra. A pénzügyes a kérést teljesítette, és ezután derült ki, hogy csalás áldozataivá váltak.

Az említett social engineering típusú csalás napjaink egyik jellemző elkövetési módszere, amikor is cégek vezető tisztségviselőinek az e-mail címével élnek vissza a csalók. Az elkövetők a társaság első számú vezetőjének nevében – e-mailben, telefonon – próbálják meg utalásra rábírni az alkalmazottakat. A célszámlák többnyire külföldön találhatóak, és sokszoros továbbutalással nehezítik meg az ügy felderítését.

Hogyan kerülheti el, hogy csalók áldozatává váljon?

A lényeges – különösen pénzügyi – tartalmú munkáltatói kérések, utasítások esetében mindig szükséges az utalás megtörténte előtt – az ismert belső információs csatornákon – a vezető, pénzügyi felelős megkeresése, és a visszaellenőrzés.
Amennyiben áldozatává vált azonnal értesítse a számlavezető bankját!

Csalás esetén tegyen feljelentést a rendőrségen!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek