2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Iráni nagykövet: Amerikának kell megtennie az első lépést

Amerikának kell megtennie az első lépést, hogy újra részesévé váljon az Iránnal kötött nemzetközi atom-megállapodásnak (JCPOA), hiszen az egyezményt is ő mondta föl. A visszatérés politikai akarat kérdése, és rugalmasságot kíván – mondta Hamid Reza Nafez Arefi, iráni nagykövet Budapesten, kedden.

A Magyar Békekör tudósítójának jelentése szerint az Iszlám Köztársaság kikiáltásának 42. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón Irán magyarországi képviselője kijelentette: „Nekünk nem sürgős, van időnk, megértjük, hogy Amerika nehéz helyzetben van, és az új kormánynak idő kell a belső gondok orvoslásához éppúgy, mint a visszatéréshez a sokoldalú nemzetközi együttműködéshez, mint amilyen az atom-megállapodás is”. A nagykövet értésre adta, noha nem akarják, hogy az USA – Donald Trump döntéséhez hűen – távol maradjon az atom-megállapodástól, nehezen tudnák elképzelni visszatérését a JCPOA-ba anélkül, hogy Biden elnök kormánya ne helyezné hatályon kívül elődjének Iránnal szemben foganatosított szankcióit. Irán abban bízik, hogy Washingtonban felülkerekedik a józanság, és nem gördítenek többé akadályt az iráni olaj világpiaci értékesítésének útjába, s Irán a belőle származó jövedelmet meg is kapja.

A 84 millió lelket számláló Délnyugat-ázsiai ország (Teherán lakossága 15 milliós) 300 éve nem szállt meg másokat, történelmileg békés együttműködésre törekedett szomszédjaival, és a jövőben is következetes magatartást kíván tanúsítani annak dacára is, hogy törekvését elutasítják. „Az Iszlám Köztársaság kikiáltása óta arra irányul a külpolitikánk, hogy a térség országai külső beavatkozás nélkül oldják meg közös gondjaikat a környezetvédelemtől a kollektív biztonságig. Mindenkinek segítünk, hogy megszülessen egy ilyen együttműködési rendszer” – fűzte hozzá.

Irán nem fenyeget senkit, de megvédi magát. Erre szolgálnak az Oroszországtól vásárolt S-300 légvédelmi rakéták és az odahaza is gyártott hasonlóak.

A Békekör tudósítójának kérdésére, hogyan viszonyul Irán a két állam megoldáshoz a Közel-Keleten, Arefi nagykövet azzal válaszolt, hogy az ott élő népeknek kell eldönteniük, egy vagy több államot akarnak-e. Arra a kérdésre pedig, hogy Izrael miért tekinti fő ellenségének Iránt, azt mondta, azért, mert Izrael uralkodni akar a térségben, nem pedig egyenjogú együttműködést, mint amire Irán törekszik.

A nagykövet folyamatos kapcsolatban áll a magyar kormánnyal, elégedett a két ország együttműködésével, a magyar külügyminisztériumot érdekli Irán közel-keleti politikája, különösen a migrációt érintő lépések – tájékoztatott Hamid Reza Nafez Arefi nagykövet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…