2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Sneider Tamás:MI LESZ A HAJLÉKTALANELLÁTÁSSAL?

Napról napra több ezer ember veszíti el a megélhetési forrását, sokan arra panaszkodnak, hogy a kormányzati ígéretek ellenére a fizetések 33, indokolt esetben akár 50 százalékát a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság idején is levonja a végrehajtó. De ha a végrehajtás vagy a hiteltörlesztés miatt a kétes megítélésű törlesztési moratórium miatt nem is kell éppen aggódnia valakinek, a rezsijét akkor is ki kell fizetnie, élelmet ugyanúgy kell vásárolnia, a tartalékok pedig végesek. Sokaknál 2 vagy 3 hónap múlva fog csak beütni az igazi válság, de sajnos olyan családok is vannak, akik már ma sem tudják, hogy holnap miből vegyenek ételt, miből fizessék az albérletet. Emellett a munkásszállók bezárása is sokakat hozott lehetetlen helyzetbe.

Megdöbbent, hogy a kormány mindezek ellenére semmilyen megoldási javaslattal nem állt elő arra vonatkozóan, hogy hogyan tehermentesítse a hajléktalanszállókat, amiket mostanra sajnos egyre többen kénytelenek igénybe venni. A magas átlagéletkor, a rossz egészségügyi állapot és az intézményi zsúfoltság miatt a koronavírus-járvány kiemelkedően veszélyes a hajléktalan emberekre, ez viszont látszólag senkit nem nyugtalanít „felsőbb körökben”, csak a szállók dolgozói szakadnak éppen bele a munkába, és önkéntesek vagy civilek próbálnak segíteni rajtuk.

Mit kíván tenni a kormány az intézmények zsúfoltságának enyhítése érdekében? Kívánja-e segíteni a kormány az önkormányzatok intézkedéseit, amelyek a hajléktalanszállók tehermentesítését mozdítanák elő? Ezek a kérdések megválaszolatlanul lógnak a levegőben.

Meg lehetne próbálni bevonni a munkanélkülivé vált embereket az ellátórendszerbe, de ehhez is szükség lenne néhány hónapra és persze valamiféle pénzügyi keretre, amiből képzéseket lehet finanszírozni, védőeszközöket lehet vásárolni, és ki lehet fizetni azokat az újonnan érkezőket is.

A kormány biztosít erre keretet? Nem úgy tűnik, hiszen még semmilyen segítséget nem kaptak a szociális dolgozók a válsághelyzet fennállása óta. Oldják meg az önkormányzatok? A parkolás ingyenessé tételével rövid időn belül a harmadik bevételi forrástól fosztotta meg őket a kormány, így mégis milyen megoldási javaslatokat lehet várni a polgármesterektől? Ezzel pedig be is zárul az ördögi kör, a hajléktalanszállók leterheltsége csak fokozódik, az ott dolgozók pedig egyre kimerültebbek…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…