2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Roma Büszkeség Napja

Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat és a Romaversitas Alapítvány számos roma szervezettel és csoportosulással együttműködésben idén harmadik alkalommal rendezi meg a ROMA BÜSZEKSÉG NAPJÁT.
A ROMA BÜSZKESÉG NAPJA olyan közösségi esemény, amelyen a roma emberek és közösségek kiállást tanúsítanak egymás mellett. Hiszünk abban, hogy a romáknak a saját hangjukon kell megszólalniuk, hisszük, hogy fel kell mutatniuk mindazon történelmi és kulturális értékeket, amelyekre méltán lehetnek büszkék, amelyekkel gazdagították Magyarország és Európa történelmét, kultúráját és életét. Roma és nem roma barátainkkal együtt állunk ki az önbecsülés, a mindenkit megillető emberi méltóság és jogegyenlőség mellett.

A Roma Büszkeség Napja része annak a nemzetközi, Európában több mint 10 országban megvalósuló rendezvénysorozatnak, amely során közösen kiállunk a kirekesztés, az etnikai, faji türelmetlenséggel és a diszkriminációval szemben, immár 4 éve.

A rendezvényt civil összefogással, jelentős mértékben közadakozásból valósítjuk meg – különböző szervezetek, magánszemélyek, roma és nem roma aktivisták, fővárosiak és vidékiek közös erőfeszítéséből születik meg a Roma Büszkeség Napja.

A szervezők minden alkalommal 1-1, a roma emberek és közösségek szempontjából fontos ügyet tűznek a zászlajukra és igyekeznek erre irányítani a társadalom, a média és a politikai figyelmét. Idén Magyarországon egy petíciót indítunk el, amiben azt szeretnénk elérni, hogy minél többen követeljék, hogy létszámarányosan kerüljenek be közhivatalokba roma munkavállalók.

A felvonulás, amelyre több mint félszáz településről érkeznek majd résztvevők, szombaton 14 órakor a Madách téren kezdődik és a II. János Pál Pápa téren ér véget, ahol beszédek hangzanak el és művészeti produkciókra kerül sor.

Felszólalnak:

Csóka János a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

Csonka József a Romaversitas Alapítvány joghallgatója

Jeney Orsolya az Amnesty International Magyarországtól

Lakatos Béla Ács város polgármestere

Lakatosné Danó Zsuzsa közösségfejlesztő

Setét Jenő az Ide tartozunk! Közösségi Hálózat aktivistája

Fellépnek:

Baranyi Gyula

Báró és Amagali

Csík László és zenekara

MC Szigfrid

Molnár Péter

Ónodi Rajmund

Rubai László

Rupa Ilona

Szilvási Gipsy Folk Band

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek