2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Be van oltva elbutulás ellen?

Program a segítségre szorulók és szakemberek számára

A Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat vezetésével egy nagyszabású program valósult meg az elmúlt 7 hónapban, azzal a céllal, hogy egy több lépésből álló program keretében felhívják a társadalom figyelmét a demenciával élő személyekre, a demencia korai felismerésének lehetőségeire, a komplex gondozás fontosságára.

Az öregedés természetes részeként kezelik a szellemi hanyatlást, noha a korral együtt járó feledékenység és a – szakkifejezéssel – demencia között óriási a különbség. A demenciával kapcsolatban kevés ismeret és sok tévhit él a köztudatban. A hiányos ismeretekkel részben összefügg, hogy gyakori a betegséggel kapcsolatos megbélyegzés, kirekesztés, ami jelentősen késlelteti a segítségkérés időpontját. Pedig a diagnózis korai felállítása nemcsak a beteg és a család számára lenne fontos, hanem az ellátórendszer számára is.

A program részeként áttekintették a demenciáról és a demenciával élőkről rendelkezésre álló ismereteket. Ennek során a kutatók olyan adatokhoz jutottak, amelyekből az eddigieknél jóval pontosabb képet alkothatnak a betegség hazai kiterjedtségéről. Az így kapott eredményekkel, az érintett magyarországi népességre vonatkozó, további átfogó kutatási programokat sikerült megalapozni.

A program része volt továbbá a tájékoztatás, hogy minél többen megismerjék a demencia fogalmát, kórlefolyását és tisztában legyenek azzal, honnan kérhetnek segítséget. A tájékoztató sorozat keretében az ország 14 településén 26 alkalommal tartottak hozzátartozói fórumokat, ún. Alzheimer Cafét, ahol a résztvevők egy csésze kávé vagy tea elfogyasztása közben – rövid ismeretterjesztő előadást követően – kötetlen beszélgetések során oszthatták meg egymással tapasztalataikat, továbbá a témához kapcsolódó kérdéseikre is választ kaphattak az előadótól.

A szakemberek tájékoztatása során 350, főként a szociális és az egészségügyi ellátórendszerben dolgozó szakembert készítettek fel arra, hogy képesek legyenek felvilágosítást adni és szakszerű támogatást nyújtani, valamint, hogy megalapozott tudásuk legyen a demenciával járó fizikai, pszichés és szociális változásokról. Ennek köszönhetően a jövőben 350 magas szinten képzett munkatárs segítheti a demens személyeket és az érintett családokat. Tervezik olyan tanácsadó pontok felállítását is, amelyek könnyen elérhetőek lesznek a segítségre szorulók számára.

A projekt megkezdett programjai a fenntartási időszakban is országszerte folytatódnak.

A programról további információ a www.inda.info.hu honlapon olvasható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek