2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Rendőri előállítások közepette kilakoltatták az agytumoros asszonyt Józsefvárosban

Rendőri beavatkozással csütörtökön délelőtt kilakoltatták otthonából az agytumoros asszonyt, vese- és cukorbeteg férjét, és műtét előtt álló 12 éves kisfiúkat – számolt be róla a Magyar Szociális Fórum (MSZF) a helyszínről.
A rendőrök bilincsbe verték és rendőrautókon elszállították azokat a fiatalokat, akik a Város Mindenkié szervezettől siettek a család védelmére, sorfalat vontak a lakás bejárata előtt, és elállták a végrehajtók útját. Csak a nők kezét nem bilincselték össze. Az egyik fiatal férfit a lábfején és a térdén vonszolva húzták a rendőrautóig, a Magdolna u 10/B előtt összegyűlt helyi lakosok megrökönyödése közepette. „Úgy bánnak vele, mint egy kutyával” – kiáltotta egy asszony, egy másik pedig azt állította, hogy a fiatalemberbe egy rendőr bele is rúgott. Hasonló botrányos jelenetek játszódtak le a lakóház III. emeletéről kilakoltatott Lendvai család ajtaja előtt is. Az egymás karjába fonódott, és egymást visszatartó otthonvédők nem hagyták magukat, és ellenálltak a drasztikus rendőri beavatkozásnak. Tucatnyi rendőrt vetettek be ellenük, akik azután egyenként hurcolták el őket. Amikor a rabszállító kisbusz megtelt közönséges rendőrautóval vitték el azokat, akik testükkel is védelmezni akarták a VIII. kerületi önkormányzat és a hatóságok által sorsára hagyott családot –tudósított róla Simó Endre, az MSZF vezetője.

„Követeljük az elhelyezés nélküli kilakoltatások leállítását!” – állt a Város Mindenkié szervezet transzparensén, a lakóház bejáratában.

Lendvai Andrea, az agytumoros asszony azt mondta Simónak, hogy nincs hol meghúzódnia a kilakoltatás után. Néhány napon belül újból kórházba kell mennie kezelésre, de nem tudja, addig hol hajthatná le a fejét. „Pedig dolgoznom is kellene, hogy meg tudjunk élni valamiből” – mondta a daganatos asszony. Kisfiúkat egy VIII. kerületi állami gondozóba vitték. A vese- és cukorbeteg Lendvai Géza egy munkásszállón próbál helyet keríteni, de az asszonyt oda nem fogadják be.

A történteket így összegezte a Magyar Szociális Fórum vezetője: „Kocsis Máté megtehette volna, mégsem állította le a kilakoltatást. Ez aljas eljárás volt a részéről, hiszen súlyos beteg embereket lökött az utcára. Emberséges magatartás tanúsítására kértem a polgármester urat két levelemben is, de egyikre sem válaszolt. Helyette Sára Botond Attila alpolgármester tudatta velem, hogy „a lakást el kell hagyniuk”. A kilakoltatás után harmadik levelemet is megírtam Kocsis Máté úrnak. Többek között ez áll benne: Amit Önök csütörtökön Lendvaiékkal szemben elkövettek, nem csak önöket személy szerint, és hivatalukat hozta az embertelenség és a könyörtelenség hírébe, hanem az egész politikai vonulatot is, melyet képviselnek.”

A Magyar Szociális Fórum szerint a téli kilakoltatási moratórium december 1-i életbe lépéséig országszerte több száz otthonból lakoltatják ki, illetve akarják kilakoltatni az embereket. Az esetek túlnyomó többségében önkormányzati bérlakásból+++

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek