2022. 08. 14. vasárnap

Marcell
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kék-Hírek
  • »
  • Vádemelési javaslattal zárult a nyomozás a több ezer embert megkárosító munkaerő-kölcsönző bűnszervezet ügyében

Vádemelési javaslattal zárult a nyomozás a több ezer embert megkárosító munkaerő-kölcsönző bűnszervezet ügyében

2013 szeptemberében sajtótájékoztató keretében számoltunk be arról, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Rendőrség egy példátlanul súlyos gazdasági bűncselekményt leplezett le az utóbbi idők legnagyobb szabású közös országos akciójában. Az egyebek mellett költségvetési csalással, pénzmosással milliárdos kárt okozó bűnszervezet irányítóit és tagjait elfogták, az érintett cégek bankszámláit zárolták, a gyanúsítottak vagyonát lefoglalták. A 14 megyére kiterjesztett rajtaütésben 320 helyszínen ezren, rendőrök, a NAV pénzügyi nyomozói, a Merkúr Bevetési Egység, valamint a Terrorelhárítási Központ munkatársai vettek részt.

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága és a Rendőrség történetében is páratlan ügy felderítésén a két bűnügyi szervezet közös nyomozócsoportja a Heves Megyei Főügyészség irányításával dolgozott. A súlyos gazdasági bűncselekményeket elkövető bűnszervezet a gyanú szerint a magyarországi feketegazdaság jelentős szereplője volt, mintegy félezer cég ment át az irányítók kezén.
A bűnszervezet jellemzően sok alkalmazottat igénylő területen dolgozott, a cégek őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglalkoztak. Mindeközben több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén, akik után többnyire nem fizettek járulékot, bevételeiket fiktív számlákkal ellensúlyozták. A bűncselekményekkel kárt okoztak az államnak és alkalmazottaiknak is. Az okozott kár nagysága majdnem öt milliárd forint. Ebből három milliárd forint térült meg a zár alá vételeknek, lefoglalásoknak, és az önkéntes megtérítéseknek köszönhetően.

Mivel az elkövetők a bűncselekményekből származó vagyont visszaforgatták a szervezet működésébe, ezért adócsalás, költségvetési csalás, munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás, és közokirat-hamisítás mellett pénzmosás miatt is felelniük kell. Emellett a pénzügyi nyomozók bűnpártolás miatt is vádemelési javaslattal élnek.

Az eljárás érdekes adatai:
–    182 gyanúsítottat és 2057 tanút hallgattak ki,
–    121 cég érintett az ügyben,
–    a nyomozás befejezéséig 20 cég önkéntesen megtérített több mint 325 millió forintot,
–    a nyomozati anyag körülbelül 500ezer oldalas,
–    többek között zár alá került egy 10 millió forintos repülőgép és 30 millió forint értékű esküvői ruha kollekció is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Életveszélyes szúrás
A rendőrök előállították azt a fiatal férfit, aki előzetes szóváltást követően egy késsel megszúrt egy férfit Miskolcon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Meg…
Menekülő csempész
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai csaknem 6 millió forint értékű adózatlan cigarettát foglaltak le egy közúti ellenőrzésen, amit próbált,…

További cikkek

Halászlé
Hozzávalók: ponty harcsa, apróhal:kárász, keszeg, belsőség:haltej, ikra 4 fejhagyma só paprika   Elkészítés A meg…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…