2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Rangos svéd díj a Magyar Helsinki Bizottság társelnökének

Idén Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke nyerte el az év emberi jogvédője díját – jelentette be Stockholmban a Civil Rights Defenders svéd jogvédő szervezet. Az elismerést immáron hetedik alkalommal osztják ki, és eddig más uniós ország polgára még nem részesült benne.

 A választás sokéves példaadó jogvédő tevékenysége miatt esett Pardavi Mártára – fogalmaz a díjat adományozó svéd emberi jogi szervezet közleménye. Különösen a jogállam szisztematikus lerombolásával szembeni bátor kiállása, valamint az idegengyűlölet és gyűlölet-bűncselekmények elleni tevékenysége győzte meg a díj odaítélőit. A Civil Rights Defenders kitér arra is, hogy a demokrácia intézményei folyamatos nyomás alatt állnak, a kormányfüggetlen és kormánykritikus szervezeteket igyekeznek megfélemlíteni és elhallgattatni Magyarországon.

 

„A demokráciát világszerte fenyegetik autokratikus törekvések. Az illiberális hatalom közellenségként igyekszik beállítani a kritikusait, az emberi jogok védelmezőit és a kitaszított csoportokat. Mindenki láthatja, mi történik Magyarországon, de Lengyelországban is. Ez a díj megerősít bennünket, civil magyar jogvédőket, hogy munkánkra szükség van, és bátorítást ad ahhoz, hogy a jogállami értékeket továbbra is védelmezzük” – nyilatkozta a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

 

„Márta teljesítménye ösztönzést ad mindenkinek, aki kisebbségi és elnyomott csoportok érdekében küzd. A Helsinki Bizottság társelnöke a megmérgezett közhangulat és a fenyegetések ellenére is nyíltan szembefordul az állami elnyomással” – szögezte le Anders Petterson, a svéd emberi jogi szervezet ügyvezető igazgatója.

 

A svéd civil jogvédő díjat 2013 óta osztják ki, és minden évben egyetlen személyt ismernek el vele – olyan tekintélyes emberi jogvédőket, akik akár személyes veszélyeztetettség ellenére is kiállnak az emberek jogai érdekében. A díj történetében eddig szerb, fehérorosz, vietnami, azeri, dél-szudáni és török aktivistát ismertek el. Pardavi Márta az első olyan jogvédő, aki uniós országban él és dolgozik.

 

A Civil Rights Defenders közleménye: https://crd.org/2019/04/04/civil-rights-defender-of-the-year-2019-marta-pardavi/

 

A Civil Rights Defenders kis videója a díjazottról: https://www.facebook.com/helsinkibizottsag/videos/319938675390684/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…