2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Ráhazudtak 10 milliárdot a plakátra


35,6 milliárd szerepel Káli neve felett a közpénzből finanszírozott óriásplakáton. Pedig a valós összeg 25,4 milliárd.

„A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát” – idézte az ismert közmondást szerdai sajtótájékoztatóján Káli Sándor szocialista országgyűlési képviselő, Miskolc korábbi polgármestere annak kapcsán, hogy újságírók előtt bemutatta a polgármesteri munkakör 2010.október 7-i átadásáról készült jegyzőkönyvet. Ebből ugyanis az derült ki, hogy a közpénzből finanszírozott óriásplakáton a jelenlegi, fideszes városvezetés több mint 10 milliárd forinttal nagyobb adósságállományt írt az előző városvezetés rovására.

A dokumentum – melyet Káli Sándor mellett dr. Kriza Ákos jelenlegi polgármester (Fidesz-KDNP), dr. Mihalecz Péter, a város akkori jegyzője és dr. Lukács Irén, az akkori megyei közigazgatási hivatal vezetője látott el kézjegyével – tartalmazza az önkormányzat pénzügyi-gazdálkodási helyzetéről szóló beszámolót. E szerint 2010. szeptember 30-án 23 milliárd 475 millió 112 ezer forint fejlesztési célú, illetve 1 milliárd 960 millió forint működési hitelállománya volt az önkormányzatnak. Ez összesen 25 milliárd 435 millió 112 ezer forint, nem pedig 35 milliárd 602 millió forint, ahogyan azt a jelenlegi, fideszes városvezetés a közpénzen elkészített és közzétett óriásplakátokon állítja. Ráadásul ebből a 25,4 milliárd forintból 4,5 milliárd forintot még le sem hívtak, azaz nem költöttek el.

Káli Sándor rámutatott arra is, hogy az a 35,6 milliárd forint, ami a plakáton az ő neve felett szerepel, valójában a város 2012. december 31-én meglévő adósságállományát mutatja. Ez azt jelenti, hogy a Kriza-féle városvezetés több mint 10 milliárd forintnyi adóssággal tetézte a 2010 októberében meglévő 25,4 milliárdot. Csakhogy amíg a szocialisták által felvett hitelekből elindított beruházások 113 milliárd forintnyi értékben növelték a város vagyonát, addig Kriza Ákosék semmiféle saját erőből, általuk elindított értéknövelő beruházást nem tudnak felmutatni (új városlogót, vagy országzászlót bezzeg igen), miközben feléltek 10 milliárd forintnyi hitelt.

A közpénzből legyártatott és kihelyeztetett óriásplakátokkal kapcsolatban Káli Sándor megjegyezte: jobb lett volna, ha az erre szánt 1,3 millió forintot (már amennyiben ez a szám igaz, hiszen azt is a fideszes városvezetés állítja, hogy ez a közpénzből finanszírozott kampány ennyibe került – megj. a szerk.) más célokra használják fel. „Panaszkodnak a miskolci iskolákban, hogy nem futja vécépapírra. Erre kellett volna fordítani ezt az összeget, nem hazug óriásplakátokra!” – jelentette ki.

Hangsúlyozta azt is, hogy nagyon rossz az üzenete ennek az egész ügynek. Hiszen – mint fogalmazott – „ha valaki egy ügyben hazudik, akkor a többiben miért mondana igazat?”

Földesi Norbert, az MSZP önkormányzati frakcióvezetője, aki szintén részt vett a tájékoztatón, azt mondta: a jelenlegi városvezetés az elmúlt két és fél év alatt nem tett mást, mint a saját hazugságaiból élt. Folyamatosan hazudnak munkahely-teremtésről, foglalkoztatottság-növelésről, fejlesztésekről. De semmit sem tudnak felmutatni, a Miskolc Holdingban, a polgármesteri hivatalban tornyosulnak a kifizetetlen számlák, helyi vállalkozókat, beszállítókat nem fizetnek ki időben, s az még szerencsésnek is mondhatja magát, aki csak néhány hónapos csúszással kapja meg a pénzét.

*

„Elég volt a Káli-korszakból, elég volt a Gyurcsány-Bajnai-féle adósságkoalícióból!” – írta közleményében Káli Sándor és Földesi Norbert sajtótájékoztatójára reagálva Soós Attila önkormányzati képviselő, az önkormányzat városgazdálkodási és -üzemeltetési bizottságának fideszes elnöke. A közlemény szerint „a leváltott miskolci polgármesternek fáj, hogy nap mint nap óriásplakátokon kell szembesülnie művével: azzal, hogy nyolc esztendő alatt megtizenkétszerezték – hárommilliárdról, 36 milliárdra növelték – Miskolc adósságállományát”. Szerinte a város 2010-re a teljes pénzügyi ellehetetlenülés és a működőképesség határára sodródott, s három kemény évbe telt „Miskolc gazdasági-költségvetési konszolidációja”. Ennek a legfontosabb állomása „a város 36 milliárdos adósságállományának a 70 százalékos kormányzati átvállalása volt” – áll a közleményben.

Soós Attila arról egy sort sem írt, miként lehetséges az, hogy az átadás-átvételi jegyzőkönyvben 25,4 milliárd forint szerepel, miközben ők permanensen 35,6, illetve most már 36 milliárd forintról beszélnek.

 

Forrás: eszakonline.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…