2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

„Mindig azt támogattam, ami a falu érdeke…”

Beszélgetés Fafula Miklós, harsányi polgármester jelölttel

Harsány kis település Miskolctól alig néhány kilométerre, mindössze 2200 lelkes, de olyan csodálatos környezetben fekszik, s olyan kiváló természeti adottságai vannak amely párját ritkítja. Ezen a kis településen négyen indulnak most az őszi önkormányzati választáson a polgármesteri székért, s közülük független /minden időkben független volt/ jelöltként Fafula Miklós/59/. Vele beszélgettem a településsel kapcsolatos elképzeléseiről.
– Ön nem harsányi születésű, de 10 esztendeje mégis itt él, itt vállalkozik, megmentette a régi lepusztult magtárat, s körülötte létrehozott egy csodálatos lakóparkot. Mi marasztalta itt?
– Műszaki tanár vagyok, de évek óta építési vállalkozásom van. Amikor megláttam az útról,a romos magtárat, amely a domb tetején árválkodott, és először feljöttem ide a rossz kis földúton ami ide vezetett, s körbenéztem, azonnal beleszerettem.Körben a Bükk nyúlványai, a hegy lábánál a tó… kívánhat valaki szebb életteret magának?
– Azután úgy beleszeretett a faluba, hogy négy éve polgármesterként is indult a választáson, sőt azóta is képviselő.
-Így van. Négy éve azon dolgozom, a testülettel együtt, hogy Harsány jól élhető, gyarapodó település legyen. Mint képviselő, azt mindig támogattam, ami a község érdekét szolgálta, ami nem, az ellen szavaztam, és harcoltam.Ezután sem tennék másként.
– Mi a programja a mostani választásra?
– Most is csak az amit eddig is képviseltem. Minden nagyképűség nélkül mondhatom, nekem sikerült már teremtenem a Magtár dombon valamit. Beépítettem hét hektárt, elláttam infrastruktúrával, s idehoztam 24 családot lakni. Azt szeretném, ha ez a folyamat nem állna le. Ha a falunak lenne lakosságmegtartó ereje, sőt fiatal családokat tudnánk idecsábítani, mert ez jelenti a hosszú távú jövőt.
-Már, ne haragudjon meg, de sok munkahellyel nem tudja kecsegtetni azt aki ide költözik, hiszen ide olyan befektető akiket sok embert foglalkoztat nem igen települ.
– Nem is álmodok ilyesmiről, Én ennél sokkal gyakorlatiasabb ember vagyok. Úgy gondolom, hogy Miskolc közelsége ilyen szempontból előny, de az meg Harsány előnye, hogy kiváló levegője van, s teljes  infrastruktúrával ellátott a várostól alig 20 percnyire. Úgy gondolom, hogy helyben kell munkahelyeket generálni, s a meglévőket támogatni. Sok az elhagyatott ház, amelyet az önkormányzat megvásárolhatna, s felújítana saját, helyi vállalkozóival, s ezt kínálnánk a betelepülőknek, kedvező feltételekkel. Így segítenénk a helyi kisvállalkozónak a munkahelyeket megtartani, életben maradhatna az óvoda és az iskola, hiszen mindig lenne elegendő gyermek, s megifjodhatna a település ilyen módon. A fiatalok pedig nem a bankok zsebét tömnék, hanem az önkormányzatot gazdagítanák. A felépülő házak vályogból lennének, s ehhez mi magunk gyártanánk a vályogot a helyi kisebbség, és a szakképzetlen munkanélküliek bevonásával.
Éppen erről akartam faggatni. A lakosság 10 százaléka cigány Harsányban. Nagy részük munkanélküli. Hogyan oldaná meg ezt a kérdést?
– A kisebbségnek meg kell értenie, hogy Ők is ugyanolyan állampolgárok, mint bárki ebben az országban. Be kell tartaniuk az együttélési normákat, munkába kell járniuk, és a gyerekeit iskoláztatni. Ezt kellő szigorral meg kell követelni mindenkitől. Úgy gondolom, hogy biztosítani tudnánk olyan munkát a kisebbségnek, amellyel értéket teremthetnének, s nem a szociális segélyért kellene kuncsorogniuk, hanem munkából tarthatnák el családjaikat.
– Igaz azt mondta, hogy racionális ember, de azért álmodozni csak szokott. Mi az-az álom, amit hosszú távon elképzel, mint egyszer talán megvalósuló beruházást?
– Ma még valóban csak álom, de mert a meglévő lehetőségek, mint a Kalandtúra Park, a Horgásztó – amelyek persze magánberuházásban valósultak meg – egy kicsit a sportos tevékenységek irányába vitték a falut, Én ezen az úton lépnék tovább. Egy ejtőernyő légcsatornát építenék föl a domb tetején,- amilyen Európában több helyen is van – amely az ejtőernyő sportot ide csábítaná.Ez ugyan elég speciális, de rendkívül látványos, és sok embert vonz, amelynek hatását egy település életére nem is kell ecsetelnem. Egy ilyen sportparadicsom, a hozadékaival, a hozzá kapcsolható szolgáltatásokkal, hosszútávú megélhetést biztosítana Harsánynak.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…