2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Jogsértő a legtöbb jelölt indulása

Az önkormányzati választáson induló jelöltek többsége megsérti az adatvédelmi törvényt.

Az adatvédelmi törvény szerint az ajánlószelvényeket gyűjtő jelölteknek nyilvántartásba kellene vetetni magukat, mint adatkezelőket. Ezt csak 8.650-en tették meg. A 35 ötezer nyilvántartásba vett jelöltből így csak ő indulásuk lenne törvényes az október 3-ai önkormányzati választáson.
Csakhogy e kötelességével a voksoláson indulók töredéke van csak tisztában. A pártok jelöltjeinek könnyebb dolguk van, mert a regisztrálás helyettük az őket indító szervezet kötelessége, és ezt az adatvédelmi biztos hivatalának tájékoztatása szerint valamennyi párt meg is tette, a függetleneknek azonban alig negyede tett eleget a törvényi feltételnek.
Sőt – mint az MR1-Kossuth Rádió által találomra felhívottak bevallásából kiderült – a legtöbbjüknek fogalma sincs a mulasztásról. A választási irodák tudnak az előírásról, de nem ellenőrzik, hogy a jelöltek eleget tettek-e neki. Sőt, nem is figyelmeztetik őket erre.
Az Országos Választási Irodát vezető Sári Miklós szerint ez nem kötelességük, a törvényhozók hibája, hogy az előíráshoz semmilyen szankciót nem társítottak: a magukat nyilvántartásba vetetők mellett büntetlenül indulhat a voksoláson az is, aki nem tett eleget az előírásnak.

Forrás: MR1-Kossuth.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek