2024. 02. 24. szombat

Szökőnap
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF

Orosz-vatikáni tanácskozás Moszkvában

A Szentszék elégedett az Oroszországhoz fűződő kapcsolatainak alakulásával, különös tekintettel a humanitárius együttműködésre, és szeretne tovább lépni a tudományos, a kulturális és az egészségügyi kapcsolatok fejlesztése terén – mondta Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár kedden Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.

„Készen állunk a kapcsolatok építésére mindezeken a területeken” – fűzte hozzá.

A Magyar Békekör idézett Parolin bíboros TASZSZ-nak adott interjújából.  A vatikáni államtitkár többek között kijelentette: a Szentszék egyszerre vállalkozik spirituális és diplomáciai szerepre.  A Római Katolikus Világegyház fejleszteni akarja kapcsolatait az Orosz Ortodox Egyházzal Ferenc pápa és Kirill pátriárka 2016. február12-i havannai történelmi találkozójának és nyilatkozatának szellemében.  Diplomáciai síkon a Vatikán a nemzetközi béke megerősítésén fáradozik. „A béke útjának egyengetése türelmes és építő párbeszédet feltételez a kölcsönös tisztelet jegyében, ahelyett, hogy csak saját nemzeti érdekeinkre összpontosítanánk. Ez elvárható a globális hatalmak vezetőitől” – mondta Parolin.

A terrorizmusról szólva az államtitkár kijelentette: „Az egyháznak nincs kétsége afelől, hogy a terrorizmust le kell küzdeni, ám ügyelni kell arra is, hogy az erő igénybevétele ne vezessen erőszakos spirálhoz, sem pedig az emberi jogok, köztük a vallásszabadság sérelméhez”.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek