2024. 04. 15. hétfő

Anasztázia, Tas
1 EUR 394 HUF
1 GBP 462 HUF

Önkényeskedésre kaptak lehetőséget a rendőrök

A Magyar Helsinki Bizottság elítéli azokat a ma életbe lépe jogszabály-változásokat, amelyek még inkább ellenőrizhetetlenné teszik, mit is csinálnak a rendőrök a feltartóztatott menedékkérőkkel. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa is közleményben ítélte el az új, önkényeskedésre lehetősége biztosító szabályokat.
A menedékjogról és az államhatárról szóló törvények ma hatályba lépő módosítása lehetővé teszi, hogy a rendőrség szerb–magyar határtól 8 kilométeren belül – tehát már bőven magyar területen – elfogott menedékkérőket visszakényszerítse a határkerítés mögé, megtagadva, hogy a menedékkérelmüket benyújtsák. Ez jogellenes, hiszen a nemzetközi és uniós jog alapján a magyar hatóságoknak minden menedékkérelmet rögzíteniük kell, és meg kell vizsgálniuk, hogy a külföldi jogosult-e menekült státuszra.

Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke szerint „A magyar menekültügyi rendszer politikai célú rombolásának újabb állomására érkeztünk. Sem az adófizetők tízmilliárdjaiból feleslegesen felhúzott és védelmezett határkerítés, sem a minden nemzetközi jogi normát sértő szigorítások nem tudták megállítani a háború és terror elől menekülőket. Idén már több mint 17 000-en jutottak át a kerítésen, és még ennél is többen – többségében a szíriai, afganisztáni és iraki borzalmak elől menekülők – kértek menedéket hazánktól. Szerbia – amely az ENSZ és az uniós tagállamok szerint továbbra sem biztonságos ország a menekülőknek – pedig egyiküket sem veszi vissza. Mivel a kormány drága és embertelen stratégiája megbukott, mára csak a „jogon kívüli” visszalökdösés maradt a kerítés túloldalára, mindenfajta eljárás nélkül. Ott a sokszor végletesen kifáradt, szörnyűségeket átélt menekültekre akár többhetes sorban állás vár a tranzitzónák bejáratánál, vécé, fekvőhely és tető nélkül, akár étlen-szomjan, embertelen körülmények között. Ez olyan, mintha a nyugatnémet határőrök a berlini fal tetejéről lökdösték volna vissza a keletnémet menekülőket, egyszerűen szégyen. ”

A jogszabályváltozást az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa is élesen elítélte mai nyilatkozatában: „Aggódunk, hogy a törvény szövege túlságosan nagy teret enged az értelmezésnek, minek következtében a bűnüldöző szervek nem tartják majd tiszteletben a migránsok emberi jogait, és – megsértve a nemzetközi jogot – formalizált jogi eljárás nélkül, erőszakosan távolíthatják el őket.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek