2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Olcsóbb távhőért lobbizik Varga László

Miskolc országgyűlési képviselője szerint akár 20 százalékkal is csökkenthető a városlakók távhőszámlája.

Akár 20 százalékkal is kevesebbet lehetne fizetni a fűtésért Miskolcon, ha nem állami szinten szabályoznák a távhőszolgáltatás árát. Minderről dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője beszélt pénteken. Azt is mondta, hogy a többek között a Miskolci Fűtőműnek köszönhetően extraprofitot felhalmozó MVM Zrt.-nek kutya kötelessége lenne a jelenleginél jóval nagyobb összeggel szponzorálni a miskolci kulturális rendezvényeket, a városban működő sportegyesületeket, vagy más egyéb, a miskolciaknak fontos célokat.

A szocialista képviselő a két témában a közelmúltban a parlamentben is interpellált, illetve kérdezett.

Dr. Varga László pénteki tájékoztatóján elmondta: Miskolcon a 2010-ig regnáló szocialista városvezetés nagy hangsúlyt fektetett a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztésekre. Ennek keretében épülhetett meg egyebek mellett a geotermikus hőt hasznosító rendszer, melynek köszönhetően – több más egyéb rendszerrel együtt – ma már Miskolc távhőjének 40 százalékát megújuló energia hasznosításával állítják elő.

Ennek eredménye azonban nem érhető tetten a számlákon, hiszen a távhő hatósági áras, azt miniszteri rendeletben határozzák meg. A miniszteri rendeletben viszont nem veszik figyelembe azt, hogy Miskolcon jóval olcsóbb a távhőszolgáltatáshoz szükséges energia előállítása, így a miskolciak számára nem lehet olcsóbb a fűtés.

Mindezt interpellációban tette szóvá a parlamentben, ám a kérdéseire adott államtitkári választ nem tudta elfogadni. Tekintve, hogy a szakemberek számításai szerint akár 20 százalékkal is csökkenhetne a miskolciak távhőszámlája, Varga az üggyel mindenképpen foglalkozni akar az elkövetkezendőkben is.

Az MVM Zrt. szponzorációs szerződéseit is szóba hozta a parlamentben a szocialista képviselő. Azt kérdezte a fejlesztési tárca államtitkárától, hogy az extraprofitot felhalmozó, évi 10 milliárd forintnyi szponzorációs pénzt szétosztogató Magyar Villamos Művek Zrt. vajon miért nem támogatja jobban a miskolci kulturális eseményeket, a városban működő sportegyesületeket? A társaság ugyanis úgy tesz szert extraprofitra, hogy például Miskolcon is üzemeltet fűtőművet. Ehhez képest viszont van, hogy Andy Vajna filmalapja kap 5 milliárdot, van, hogy olyan sportegyesületeket is támogatnak, amelyek erre a teljesítményük alapján nem szolgáltak rá. Miskolcon viszont a MOL Liga-győztes, kupagyőztes és magyar bajnok Miskolci Jegesmedvék csapata, a jelentős szurkolói tábort felmutató DVTK, vagy éppen a nemzetközi hírű operafesztivál egy fillért sem lát a szponzorációs pénzekből.

Varga tájékoztatása szerint az államtitkár a parlamentben – mint fogalmazott – „mosta kezeit”, azt mondta, a képviselő forduljon az MVM-hez ebben az ügyben. Ez így is lesz, mondta Varga, hamarosan felveszi a kapcsolatot a társaság vezetésével.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek