2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Olaszországban május 3-án készülnek feloldani a vesztegzárat – Olasz és magyar terv összevetése

Olaszországban május 3-án készülnek feloldani a vesztegzárat – Olasz és magyar terv összevetése

Olaszországban május 3-án készülnek feloldani a vesztegzárat – tájékoztatta Itália 60,3 milliós népét Giuseppe Conte miniszterelnök Nagypénteken, a RAI-1-en keresztül.

Mindennemű propagandát mellőző, az emberéletet mindenek fölé helyező megnyilatkozásában Conte arra kérte honfitársait, akik közül eddig 18.849-et ragadott magával a halál, hogy ne játsszák el a járvány feltartóztatásában elért eredményeket, tartsák magukat a május elejéig meghosszabbított karanténhoz, mert ha nem ezt teszik, azt kockáztatják, hogy az egészet elölről kell kezdeni. Kedvező fejleménynek minősítette, hogy egyre kevesebben kerülnek kórházba, és csökken a betegségben elhunytak száma is. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a fertőzöttek száma növekvő, és megfékezésére csak ellenszerrel nyílnék mód, de az még nincs meg. „Együtt kell élnünk a vírussal, védelmet csak immunizálással kaphatunk” – mondta.

A lakosság kérésére április 14-től engedélyezik gyermek kellékeket árusító és papírüzletek, valamint könyvesboltok megnyitását, és néhány olyan ipari tevékenység újraindítását, amely ugyan nem létfontosságú termékeket állít elő, a továbbiakban azonban nélkülözhetetlenné válhat.
Mivel sem a védőoltást, sem a betegséget gyógyító orvosságot nem fejlesztették még ki, alapvető változtatásokat kell végrehajtani a termelés, a munkavégzés, a közlekedés, a társadalmi együttélés minden területén. Olyan feltételeket kell teremteni a munkahelyeken, a közlekedésben és másutt, hogy az emberek ne fertőzhessék meg egymást, miközben termelnek, közlekednek, együtt élnek. A gazdasági-társadalmi élet átszervezésére nemzetközi hírű tudósokból és szakemberekből álló testületet (Task Force) hoztak létre Vittorio Colao közgazdász, a Vodafone volt elnökének irányításával. Hazahívnak egy sor külföldön élő olasz tudóst. A testület feladata, hogy május 3-tól fokozatosan újra indítsa az átszervezett olasz gazdasági életet.
Az olasz miniszterelnök részletesen tájékoztatta népét arról, honnan kívánja kormánya előteremteni az olasz gazdaság beindításához szükséges anyagi forrásokat. Elmondta, hogy Eurobondok (európai kötvények) kibocsátását akarják elérni az Európai Uniótól, s hogy ettől az igényüktől nem tágítanak, mert nemcsak Olaszországnak van szüksége rá, hanem az egész Uniónak is. Az EU-államoknak 1500 ezer milliárd (1,5 billió) euróra van szükségük gazdaságuk újraindításához – mondta. Az eurobondokat közösen bocsátanák ki. Szavai arra engedtek következtetni, hogy az olasz tervet az euróövezet más országai is felkarolták, és a folyamatban lévő egyeztető tárgyalások eredményre vezethetnek. Felszólította Matteo Salvinit és Giorgia Melonit, az olasz jobboldal két vezetőjét, hogy ne gyengítse a kormány tárgyalási pozícióját álhírek, és hazugságok terjesztésével.
A Békekör tudósítója úgy értékelte Conte utóbbi szavait, hogy míg a közép-bal kormány főleg a nagytőkével igyekszik megfizettetni a gazdasági válság árát, a jobboldal a bérből és fizetésből élőkre hárítaná a gazdasági talpra állás költségeit. A nagytulajdonosi és munkavállalói érdekek közti konfliktus hazánkban is érzékelhető azzal a különbséggel, hogy Magyarországon a nagytőke érdekeinek szerez érvényt a jobboldal – értékelte a helyzetet a Békekör tudósítója, utalva a kormánynak arra a tervére, hogy a gazdasági élet fellendítésének árát elsősorban a dolgozó, alkotó társadalmi többséggel fizettesse meg. Ennek egyik legfőbb bizonyítéka, hogy míg Olaszországban a járvány első napjaitól fogva 600 eurós adómentes havi juttatásban részesítenek jövedelem nélkül maradt ötmillió embert, a termelés leállítása miatt kényszerpihenőre küldött több tíz millió dolgozóra pedig kiterjesztették a munkanélküli segélyt, a magyar kormány nem csak hogy nem tett ilyen intézkedést, hanem mindössze 30-35 százalék erejéig vállalta magára a kiesett bérek pótlását. Ez az arány pontosan jelzi, milyen mértékben (60-65 százalékban) mentesíti a tőkét a terhek viselése alól – írja a Békekör tudósítója, összehasonlítva az olasz tervet a magyarral.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…