2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

NYÍLT LEVÉL ÁGH PÉTERNEK, A FIDELITAS ELNÖKÉNEK

Kedves Péter!

Levelemmel azért kereslek, mert olyan embernek gondollak, aki egy ifjúsági szervezet, a Fidelitas vezetőjeként szíveden viseled a fiatalok sorsát. Abból adódóan, hogy egy fiatalokat tömörítő, az ő érdeküket képviselő szervezet vezetője vagy, munkád nagy részét a tagságodért és tágabb értelemben a 14-35 éves korosztályért való cselekvés teszi ki. Hozzám hasonlóan Te is foglalkozol a problémáikkal, próbálsz ezeken segíteni, ezért írok most neked levelet. Sajnálom ugyanakkor, hogy képviselőként nem tudtad ezt az oldalad megmutatni a parlamentben. Gondolom, a fiatalokért végzett háttérbeli munkád, e korosztály problémái megoldásának keresése foglalt, le és csak ennek tudható be, hogy képviselői önálló indítványaid között (törvényjavaslat, határozati javaslat) nem volt olyan, ami fiatalokkal foglalkozott volna, és a felszólalásaidnak is csak nagyon kis része érintette a fiatalokat. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy a magad módján mindent megtettél a fiatalokért, ezért fordulok hozzád most bizalommal.

Az elmúlt héten a kormány részéről olyan súlyos döntést hoztak, amely nagyon hátrányosan érinti a tehetséges, de szegényebb körülmények közül érkező fiatalokat. A drasztikusan lecsökkentett állami keretszámok azt fogják eredményezni, hogy nagyon sokan eleve nem fognak jelentkezni egyetemekre, mert nem tudják kifizetni a tandíjat – amelyet most önköltségnek hívnak –, és eladósítani sem szeretnék magukat a diákhitellel. A kormány terve szerint jövőre életbe lépő keretszámok alapján a tanulók mindösszesen 10-20 százalékának lesz ingyenes a tanulás, a többieknek komoly összegeket kell fizetniük tanulmányaikért. Nem túlzás tehát azt mondani, hogy tandíjas lesz a felsőoktatás Magyarországon. Már a tavalyi 30 ezerrel kevesebb jelentkező is mutatta, hogy egy kevésbé drasztikus döntés is milyen hatással lehet a fiatalokra, félő, hogy most ez még súlyosabban jelentkezik majd és sokan már eleve külföldre fognak csak jelentkezni, vagy teljesen lemondanak arról, hogy diplomát szerezzenek.

Kedves Péter!

2008-ban a Fidesz népszavazást kezdeményezett a tandíj eltörléséről. A Jobbik ennek sikeréhez igyekezett mindent megadni, de emlékszem, hogy a Te szervezeted, a Fidelitas is oroszlánrészt vállalt az igenek győzelme érdekében. Országos kampányt indítottatok, fórumokat tartottatok, frappáns plakátokkal és matricákkal próbáltátok elérni, hogy minél több ember igen szavazata tudja megakadályozni az MSZP-kormány elhibázott elképzelését. Emlékszem, hogy a tandíj kapcsán tett nyilatkozataid milyen lényeglátóak és pontosak voltak: „A tandíj bevezetésével a kormány elzárja a főiskolákra, egyetemekre vezető utat a szegényebb családokból származó fiatalok előtt.” (2008. január 16.), „A kormányzati politika semmi másról nem szól, minthogy ha nem gazdag szülő gyereke vagy, akkor ne akarj továbbtanulni!” (2008. február 26.), „A tandíj kirekeszt és elriaszt.” (2008. március 05.)

Kedves Péter!

A mi fiatal korosztályunkból sokan azért kezdtünk el aktívabban a közélettel foglalkozni, mert azt tapasztaltuk, hogy az abban részt vevő régi szereplők sok esetben szélkakas módjára változtatják véleményüket. Bennem is, de gondolom benned is az az elhatározás munkált, hogy megmutassuk: lehetnek olyan közéleti szereplők, akik véleményüket következetesen képviselik, ahhoz minden körülmények között ragaszkodnak. Biztos vagyok benne, hogy Te is így szeretnél példát mutatni fidelitasos tagságodnak és a többi fiatalnak, akikért mi dolgozunk.

Ennek tükrében tisztelettel arra kérlek, hogy személy szerint Te és a Fidelitas is nyilvánítson véleményt a kormány múlt heti döntéséről. Mondjátok el, hogy Ti milyennek ítélitek a fiatalok érdekét súlyosan sértő intézkedést!

Várom megtisztelő válaszod!

Farkas Gergely országgyűlési képviselő, Jobbik Ifjúsági Tagozat

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek