2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Ellenőrizhetetlenek a cigányintegrációra elszórt milliárdok

Az Ellenőrző Albizottság ülése nyomán a Jobbik számára ismét egyértelmű: konkrét adatok nélkül lyukas hordóba öntött pénz a cigányság integrációjára fordított tízmilliárdok. Az ülésen nem sikerült választ kapni olyan kulcsfontosságú kérdésekre, mint például milyen a cigányság körében az elhelyezkedést segítő programok hatékonysága, a közmunkaprogramokból az elsődleges munkaerőpiacra kilépők aránya, milyen szempontok alapján választják ki az úgynevezett „roma koordinátorokat”, akik segítenek a közfoglalkoztatás cigányság körében történő koordinálásában, illetve milyen ellenőrzési rendszer működik például a cigány kisebbségi önkormányzatok felett. Ez utóbbi azért is rendkívül fontos, mert az minisztériumhoz állítólag tömegével érkeznek törekvő, munka és család mellett tanulni kívánó cigány emberektől panaszlevelek, hogy a nagy kormányzati integrációs törekvések közt senkihez nem tudnak segítségért fordulni. A kérdésre, hogy hol vannak ilyenkor a kisebbségi vezetők, a koordinátorok és a programok, nem tudtak válaszolni a Fidesz-kormány képviselői.

Ellenben megtudtuk, hogy bár a közmunkaprogramokban résztvevők 52 százalékának még a nyolc általánost sem sikerült elvégezni, ilyen típusú alapképzést nem biztosítanak számukra a program keretei közt. Holott a kormány képviselői közül azt mindenki elismerte, hogy e nélkül semmi esélyük a munkaerőpiacon. Azt sem tagadták, hogy a felzárkózott, szakmát tanult, de különösen a felsőfokú végzettséget szerző cigányság döntő része hallani sem akar arról, hogy saját népéhez visszatérve belülről segítse azok felzárkózását.

Az Állami Számvevőszéket képviselő Pulay Gyula is azt hangsúlyozta, hogy egyértelmű adatok nélkül az ÁSZ, illetve annak kutatóintézete sem képes valós képet kapni és ellenőrzést lefolytatni az állami milliárdok célszerű felhasználásáról.

Egyértelművé vált, hogy mindenki egyetért a Jobbik által már évek óta képviselt állásponttal: a felzárkóztatni kívánt réteg és helyzetének, állapotának pontos ismerete nélkül nem lehet még hatékony kísérletet sem tenni az integrációra. Továbbá a Jobbik szorgalmazná, hogy miként a felsőoktatásba belépő diákságot zokszó nélkül röghöz kötötte a kormány, úgy a cigányság köréből anyagi és nem anyagi támogatások, programok révén szakmához, felsőfokú végzettséghez juttatott emberekkel szemben legyen jogszabályon alapuló elvárás, hogy kisebbségi közösségükhöz térjenek vissza, és aktívan vegyenek részt a felzárkóztatás, a többségi magyar közösségbe történő integráció sikerre juttatásában!

Bertha Szilvia országgyűlési képviselő

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek