2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Nyílt levél a miniszterelnökhöz

Scheiring Gábor országgyűlési képviselő a mai napon nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz a Rogán Antal által kezdeményezett módosító javaslat miatt, amely az offshore jövedelmek adómentességét tette lehetővé. Az LMP Gazdasági kabinetjének vezetője emlékezteti korábbi álláspontjára a kormányfőt, és azt kéri, hogy támogassa az LMP offshore lovagokat megregulázó javaslatát, amit a párt ma nyújtott be az Országgyűlésnek.

Orbán Viktor
miniszterelnök részére

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ön számos alkalommal egyértelművé tette álláspontját az offshore lovagokkal kapcsolatban. Az országgyűlésben tavaly június 8-án a következőt mondta: „Az a körülmény, hogy milliók kényszerültek a puszta létfenntartás érdekében kijátszani ezt az adórendszert, alapot adott egy szűk csoportnak arra, hogy az adócsalásból, adómegkerülésből önálló üzletágat építsen ki. Ez lett az off-shore lovagok világa, akik beették magukat az állam bőre alá is, és nem átallanak sok száz milliós off-shore-os jövedelem után sem jó néhány millió forintnyi közpénzt fölvenni az adófizetők forintjaiból.” Szavaival csak egyetérteni tudok.

Bizonyára elkerülte a figyelmét Rogán Antal képviselőtársunknak az egyik módosító javaslata az egyes gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló, T/3414 számú javaslathoz. Ezzel a módosító javaslattal, melyet e hét hétfőjén név szerinti szavazáson elfogadott az Országgyűlés többsége, megnyílna egy kiskapu az offshore lovagok előtt. Azért gondolom, hogy elkerülte a figyelmét, mert nyilván nem engedné, hogy az Ön által vezetett pártszövetség országgyűlési többsége elfogadja ezt a javaslatot. Amennyiben esetleg mégsem kerülte el a figyelmét, és annak tudatában támogatta ezt a javaslatot, hogy az amnesztia révén előmozdítaná az offshore paradicsomokban felhalmozott vagyonok Magyarországra hozását, akkor Önt sajnos félrevezették. Ugyanis nemcsak az amnesztiát tartalmazza Rogán Antal javaslata, hanem az offshore jövedelmek adómentessé tételét is.

Az Szja tv. 28. § (20)-(22) bekezdései hatályon kívül helyezésével a költségvetési bevételek csökkennének, az adóelkerülés pedig könnyebbé válik. A még hatályos rendelkezés alapján az adóparadicsomokban levő cég ki nem osztott nyereségét – amely lényegében az adóelőny miatt Magyarországról kimenekített jövedelemnek felel meg – ugyanúgy szerepeltetnie kell a magyar magánszemélynek az itteni éves adóbevallásában, és ugyanúgy meg kell fizetnie utána a személyi jövedelemadót, mintha nem vitte volna ki a pénzét offshore helyszínre. E rendelkezés eltörlésével magánszemélyek offshore országokba adóelkerülés céljából átutalt jövedelme adómentessé válna.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az állampolgárok azt várják el tőlünk, országgyűlési képviselőktől, hogy ne megnyissuk, hanem becsukjuk a kapukat az offshore biznisz előtt. A mai napon benyújtottam egy zárószavazás előtti módosító javaslatot, mellyel még elérhetjük, hogy adóköteles legyen az adóparadicsomokba menekített jövedelem. Kérem Önt, mint az ország miniszterelnökét, és mint a kormányzó pártszövetség vezetőjét, hogy támogassa az LMP offshore lovagokat megregulázó javaslatát. Ha mégsem tenné, úgy a választók kénytelenek lennének azt gondolni, hogy az Ön szavai és tettei között meglehetősen cikkcakkos a kapcsolat. Nyílván Ön sem szeretne szavai hiteltelensége miatt a bukott politikusok sorához csatlakozni.

Lépjünk föl példátlan szigorral az adómegkerülőkkel szemben!

Budapest, 2011. július 1.

Támogatásában bízva, tisztelettel,

Scheiring Gábor
országgyűlési képviselő,
az LMP Gazdasági kabinetjének vezetője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek