2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Nemzeti jelentőségű intézmények – Répás Zsuzsanna hazudik

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár mai sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy elkészült a nemzeti jelentőségű intézmények listája. Mint elmondták: az egész Kárpát-medencét lefedő hálózat célja, hogy az intézmények ne évről évre, pályázatok útján, hanem kiszámítható módon részesüljenek támogatásban. A Jobbik Magyarországért Mozgalom akár üdvözölhetné is e kezdeményezést, amennyiben egy széleskörűen egyeztetett, objektív kritériumok alapján meghatározott, nemzetpolitikai konszenzussal összeállított lista született volna, azonban nem ezt történt.

Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT) kérték fel, hogy határozza meg azt a kritériumrendszert, ami alapján ebbe a körbe be lehet kerülni, a MÁÉRT alapszervezetektől pedig azt kérték, javasoljanak intézményeket. Répás Zsuzsanna idézett kijelentéseivel sajnos nem először értelmezi meglehetősen sajátosan a valóságot: magyarán szólva hazudik.

Egyrészt nem igaz, hogy a kritériumrendszert a MÁÉRT határozta meg, az csupán véleményezte a fideszes előterjesztést. Méghozzá úgy, hogy csak az ülés előtt kaptuk meg az anyagot azzal a felszólítással, hogy egy ilyen rendkívüli jelentőségű ügyben – miközben az ülés tart, mindössze két óra alatt – egy sajtpapírra írjuk le az általunk képviselt párt vagy szervezet véleményét. Megbotránkoztató, méltatlan és sajnos jellemző is egyben, hogy a Fidesz-KDNP így próbálja ellehetetleníteni a neki nem tetsző vélemények megjelenítését.

Másrészt a helyettes államtitkár szavaival szemben a nemzeti jelentőségű intézmények listájának összeállításakor az ellenzéki pártokat – amelyek szintén tagjai a MÁÉRT-nak –teljesen kirekesztették. Az anyagi támogatásokat végső soron biztosító Országgyűlés ellenzéki képviselői nem tehettek javaslatokat, véleményüket a listát összeállítói Nemzetpolitikai Államtitkárság nem kérte ki és nem vette figyelembe.

A Jobbik szomorúan veszi tudomásul, hogy ez tehát az elmúlt hetekben az ellenzékkel való együttműködést hangoztató szép szavak valósága; a kormánypártok ismét botrányos példáját adták annak, hogyan is működik valójában a „Nemzeti Együttműködés Rendszere”, és értelmezésük szerint mit jelent a „nemzetpolitikai konszenzus”.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…