2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Költséghatékony és innovatív megoldás kezdő ügyvédek számára

A jogászképzés népszerűsége mit sem változott az elmúlt években: tavaly több mint 6000 hallgató választotta a jogi kart. Bár tanulmányaik befejeztével a diplomások csak közel negyede választja az ügyvédi szakmát, a kezdők létszáma így is aránytalanul magas a már praktizálókéhoz képest. A túlképzés azonban nem az egyetlen nehézség, mellyel a pályakezdő ügyvédeknek számolniuk kell: az elmúlt években a gazdasági válság hatására ingatlanjogi területen és a cégalapítással kapcsolatos ügyekben is jelentősen visszaesett az ügyvédkeresések száma. Ezen túl jelentős, tevékenységükhöz kötött költségekkel is számolniuk kell. E kihívásokra reagálva, a költséghatékony és újszerű módszereket és lehetőségeket szem előtt tartva az Ügyvédbróker.hu jelenlegi kampányával speciálisan kezdő ügyvédek számára kínál megoldást.
A jogászképzés népszerűsége, helyzete
A jogász szakok töretlen népszerűségét mi sem bizonyíthatná jobban, mint az, hogy hazánkban 2011-ben több mint 6000-en jelentkeztek e képzésre. A szakma iránt érdeklődők Magyarország 8 egyeteme közül is választhatnak: Budapest mellett (ELTE, PPKE, KRE) Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Győrben és Szegeden is elérhető jogászképzés. Míg azonban 2011-ben a 3676 felvett hallgató közül 835-en részesülhettek államilag finanszírozott osztatlan képzésben, ennek aránya 2012-re – a képzés iránti komoly érdeklődés ellenére – nagymértékben, 100-ra csökken. Szeptembertől jogász szakon csak két egyetem biztosít teljes támogatást: a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 50-50 hallgató vehet részt államilag támogatott képzésben.
Jogi tanulmányaik befejeztével a diplomások közel negyede választja az ügyvédi szakmát; azoknak, akik ügyvédként kívánnak elhelyezkedni kötelezően ügyvédjelölt képzésben kell részt venniük. A Magyar Ügyvédi Kamara nyilvántartása szerint 2012 januárjában az ügyvédjelöltek száma elérte a 2600 főt, mely a praktizáló ügyvédek arányához viszonyítva (11 ezer fő) igen magasnak számít, hiszen megközelítőleg 900 „új belépőt” jelent az ügyvédi szakmába.
A gazdasági válság hatása a jogi szolgáltatások piacára
A jogásztúlképzés mellett a gazdasági válság is igen jelentős szerepet játszott és játszik mind a mai napig abban, hogy túlkínálat alakult ki az ügyvédek piacán, ezáltal még nehezebbé vált a pályakezdő ügyvédek helyzete; a válság hatására – a jogterületeket tekintve – elsősorban az ingatlan és a cégalapítással kapcsolatos ügyek ügyvédkeresései esetében figyelhetünk meg jelentősen csökkenő tendenciát az elmúlt években.
Bár 2012 januárjában kiemelkedő – az elmúlt évek legnagyobb ingatlanpiaci darabszám forgalmával zárt a hónap – ez a jelenség főleg a végtörlesztésnek tudható be. Az ingatlanpiacon már több éve visszaesés tapasztalható, jelentősen csökkent az ingatlaneladások száma is: ez eladott új lakások száma harmadára, az eladott használt lakásoké közel felére esett vissza. S hogy mennyiben érinti ez az ügyvédeket? Az adásvételi eljárás során általában mind a vevő mind az eladó jogi képviselőt bíz meg, a földhivatal előtt pedig rendszerint szintén ügyvéd képviseli a feleket. A gazdasági vállalkozások alapításakor és egyéb módosító tevékenységek esetén az esetek többségében is ügyvédek járnak el a cégek képviseletében. A felmérések szerint 2008 óta azon alapító okiratban történt változások száma, melyeket alapítás vagy módosítás idézett elő, szintén folyamatosan csökkent.
Jelentős, ügyvédi tevékenységhez kötött költségek
A korábban említett nehézségeken túl a pályakezdő ügyvédeknek jelentős, tevékenységükhöz kötött költségekkel is számolniuk kell: míg ügyvédjelöltként kamarai éves tagdíjuk közel 40 ezer forint, ügyvédként ennek már háromszorosát kell megfizetniük. Ezen túlmenően a praktizálóknak kötelező felelősségbiztosítást is kell kötniük, a biztosító tagdíja évi 12 ezer forint, a biztosítás díja pedig a
kockázat mértékétől függően akár több mint 300 ezer forint is lehet évente. További komoly kiadásokkal jár az ügyvédi iroda fenntartása is; becslések szerint saját tulajdonú iroda esetében ennek mértéke az évi félmillió forintot is elérheti, bérelt iroda esetében pedig ennek akár többszöröse is lehet. További súlyos összegeket ró a szakmabeliekre egy jól karbantartott, használható weboldal üzemelése, valamint különféle marketing eszközök és kampányok alkalmazása is, mely a mai kiélezett versenyben szinte már nélkülözhetetlenné vált.
Speciális megoldás kezdő ügyvédek számára
A fenti kihívásokra reagálva, a költséghatékony és újszerű módszereket és lehetőségeket szem előtt tartva az Ügyvédbróker.hu kedvezménye kimondottan kezdő ügyvédek számára kínál lehetőséget. A független ügyvédkereső és ajánlat közvetítő portál korábbi kezdeményezésével már tavaly is támogatta őket. „A tavalyi, kezdő ügyvédeket támogató kampányunk részeként a rendszerben regisztrálók számára három hónapon keresztül díjmentes ajánlatadási lehetőséget biztosítottunk. A kezdeményezés sikerét látva úgy döntöttünk, hogy 2012. február 10-től újra lehetőséget biztosítunk azon pályakezdő ügyvédek számára, akik kevesebb, mint egy éve praktizálnak ügyvédként” – nyilatkozta Gera János, az Ügyvédbróker.hu, hazánk első független ügyvédkereső és ajánlat közvetítő internetes portáljának üzemeltetője.
A kampány értelmében, új regisztrációt esetén 3 hónapon keresztül 150 darab ajánlat küldhető díjmentesen. Ezzel az Ügyvédbóker.hu az új ügyfelekkel való kapcsolatok kialakulását, valamint megbízások elnyerését támogatja. A díjmentes ajánlatküldési lehetőségen túl a rendszerben szereplő ügyvédek nyilvánosságot és megjelenései lehetőséget is kapnak a portálra látogató havi több tízezer ügyvédkereső előtt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek