2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Nem számonkérés, csupán számadás

Beszélgetés Kriza Ákos polgármesterrel az elmúlt négy esztendőről

    Elővettem a 2010-es választási ígéreteket, s kiemeltem belőle azokat a pontokat, amelyek ott elhangzottak, és véleményem szerint ma is a legégetőbbek. Ön akkor azt nyilatkozta, hogy „ A munkahelyteremtés polgármestere szeretnék lenni”, s ez azért nem csak ígéret, mert 33 befektető áll a kapuk előtt.  Ha számszerűsítjük az elmúlt négy évet, akkor ebből mennyi igaz?
–    Először is úgy látom, hogy a sajtó rosszul emlékszik. Nem Én ígértem Miskolcra, hanem Orbán Viktor miniszterelnök ígért 33 új befektetőt országosan. Ez teljesült is. Ha már a számoknál tartunk, akkor viszont vegyük sorra: bővített a Bosch 330 munkahelyet, jött a Gustav Wolf 100 munkahellyel, a Shinwa bővítés közel 600 munkahelyet hozott, a 112 újabb 323  munkahely, a Vodafon 240 új munkahely, és a Takatánál már most 100-an, és rövidesen 1000 dolgoznak majd, s ez az ország legnagyobb zöldmezős beruházása a Mercedes idetelepülése óta.

–    Ezek szerint Ön elégedett ezzel.

–    Azt nem mondtam. Elégedett majd akkor leszek, ha aki Miskolcon dolgozni akar, az itt talál munkát. Ne felejtsük el a közmunkát sem, ahol 1600 embernek ad az önkormányzat munkát, és ez már nem csupán várostakarítás, söprögetés, hanem igazi szakmunkát is végeznek az arra alkalmasak.

–    Ha már az előbb a miniszterelnököt emlegettük, akkor meg kell kérdeznem, hogy Ön szerint az a kormány ígéret, ami szintén ebben az időben hangzott el, – „ Stratégiai fontosságúnak tartjuk a várost, és  fejlődési pályára állítjuk Miskolcot.” – megvalósult?

–    Feltétlenül. Kiemelt fejlesztési központ lett a város 2013-ban.

–    Ez mit jelent?

–    Aki itt szeretne munkahelyet teremteni, befektetni, annak gyakorlatilag minden hatósági engedélyezésben rendkívüli segítséget nyújtunk. Nézzük a Takatát! 2013 novemberében döntés született, és januárban minden engedély a cég rendelkezésére áll. Kilenc hónap alatt pedig befejezi a beruházást. De folytassuk. Ígért a kormány egy új Stadiont, ez meglesz, és ígért Miskolctapolcán egy élményfürdőt. Az első ütem nemsokára készen van, a második ütem engedélyezési terve készül. A kormány állja a szavát, biztosítja hozzá a pénzt. Igen szerintem fejlődési pályára állítottak bennünket, és természetesen most is folynak tárgyalások újabb befektetőkkel.

–    Emellé ígérte azt, hogy támogatják a helyi vállalkozásokat, mert az itt lévő kis- és középvállalkozások lehetnek a lakosság itthon maradásában a partnerek.

–    Így is van, négy év alatt 72 kivitelezői szerződést kötöttünk, ebből 54 miskolci volt. Ezek a cégek, 6,8 milliárd forint értékű munkát végeztek el.
Ne felejtsük el az idetelepült nagy cégek szerepét sem a lakosság és a fiatalok megtartásában. Ehhez is hozzájárulunk, mert szeretnénk azt is elérni, hogy az itt lévő nagy cégek még több fiatal szakembert tartsanak meg az Egyetemen végzettek közül is, így az Otthonunk Miskolc programban, már 10 oktató kapott lakást, és tárgyalunk, közösen gondolkodunk tovább, hiszen a Nemzeti Eszközkezelőtől 330 lakást veszünk majd át, s ezt szeretnénk ilyen célokra felhasználni.

–    A következő ígéret a biztonság volt. Ebben azért még akad tennivaló…

–    A nyomortelepeken kívül, amelynek most fokozatosan folyik a felszámolása, megtisztítása, két területen volt nagyon sürgős tennivaló, ez a Lyukóvölgy és az Avasi lakótelep. Fontos volt a 4000 lyukói cigánycsalád számára külön intézményrendszer létrehozása helyben. Ezt megoldottuk. Egy átfogó közbiztonsági rendszert dolgoztunk ki. Fokozták a rendőri jelenlétet, odatelepítettek egy körzeti megbízott irodát, és 10 pár rendőrrel több jut erre a területre. Többek között ezért a város 60 millió forinttal támogatja a rendőrséget. Adtunk az önkormányzati rendészetnek jogosítványokat, és négyszer annyi közterület-felügyelő dolgozik itt mint korábban. Az Avasi lakótelepen most már 106 fészekrakó lakást vásároltunk meg és vettünk birtokba s ez év végéig 112  ilyen lakás kerül az önkormányzat tulajdonába.. Nemcsak átvesszük ezeket a lakásokat, és rendbe is tesszük azokat az Otthonvédelmi alapból, de olyan közösségteremtő szervezeteknek, mint a Dialóg Egyesületnek, vagy a Máltai Szeretetszolgálatnak, is átadunk használatra belőle. Ezek a szervezetek így közösségi intézményként tudják használatba venni a lakásokat, ahol különböző támogató és szociális programokkal segítik az itt élőket. A cél, hogy példát mutassanak, alternatívát adjanak az eddigi életmód helyett az avason élő rászoruló családok  számára.
–    Az is az ígéretek között volt, hogy közösen gondolkodik majd a lakossággal, konzultációsorozat lesz a miskolciakkal. Sokan viszont úgy érzik, hogy ez meglehetősen sérül, és a döntések a fejünk felett történnek, még a területek ellenzéki képviselői sem vehetnek rész ebben.
–    Ez nem így van. Minden tervet megvitattunk a lakossággal. Nem tud erre példát mondani, hiszen a Főtér tervezés a civil szervezetekkel együtt történt, a Zöld nyíl projektnél a lakosság internetes szavazással választotta ki a villamost, az Avasi pincesornál a civilekkel fogtunk össze, a miskolctapolcai strand terveiről több lakossági fórumot tartottunk, az IVS-t a civilekkel közösen vitattuk meg. Aki ezt mondja, az nem ebben a városban él.

–    A végére hagytam a turizmust. Az első ígéret az volt, hogy a 600 éves avasi pincesor borturisztikai központ lesz, a másik pedig, hogy Miskolctapolcán megépül az élményfürdő.

–    No, ezek a dolgok, amelyek látványosak ugyan, de nem lehet egy ciklus alatt befejezni. Nézzük az Avast! Első lépés, hogy rendben legyenek az utak, közvilágítás legyen, és legyenek programok. Ebben elég jól állunk. Van most már 4-5 olyan kristálypont ahová szerveztünk programokat, és a város lakói fölsétáltak, szórakoztak. Ennek akkor lesz  turisztikai értéke,  ha a munkát   tovább tudjuk folytatni. Kiírtjuk azokat a fákat teljesen, amelyek rongálják a pincéket, és a teljes infrastruktúra is kiépül. Ezt csak apró lépésekkel lehet megoldanunk. Nem ilyen a miskolctapolcai beruházás, hiszen annak rövidesen el kell készülnie. Az első ütem már úgymond rendben van, az uszoda kész, és még egy medencét is meg tudtunk menteni a régiekből, – ez azért is jó, mert az élményfürdő nem lesz jövőre készen – így két medence is a rendelkezésre áll majd, rendbe tett öltözőkkel, új büfésorral, és wellness részleggel. Ez 2,5 milliárd forintból megvalósul. A második ütem egy 3,5 milliárdos beruházás, amelyhez elkészültek már a látványtervek is. Nagyon impozánsak, de emellett a legfontosabb, hogy végre megoldjuk azt, hogy egész évben jöhetnek majd a vendégek, nem csupán két hónapig, s így a fenntarthatóság is biztosított lesz. A projekt része a Hejő part, a Csónakázó tó rendbetétele is, így valóban gyönyörű turisztikai központtá válik Miskolctapolca. A turizmus számai egyébként nagyon jól alakultak, hiszen a tavalyi évhez képest 1-8 hónapban 70 százalékkal nőtt az itt töltött vendégéjszakák száma. A két említett projekten kívül azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a turizmus fejlődése kiváló fesztiváljainknak, programjainknak is köszönhető, s annak is, hogy van más strandunk, hiszen elkészült a Selyemréti strand, befejeződött a Diósgyőri vár projekt is. Nem dőlhetünk persze hátra, de ilyen szempontból is jó az irány.

–    Köszönöm a beszélgetést!

Orosz B. Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek