2024. 06. 12. szerda

Villő
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF

Nem erről volt szó! A Fidesz adópolitikájának áldozatairól

A Lehet Más a Politika ma Budapesten, Kecskeméten, Miskolcon, Egerben, Tatabányán, Dunakeszin, Gödön és Ajkán tartott óriásplakát bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót az egykulcsos személyi jövedelemadó több százezer embert hátrányosan érintő hatásairól. Az LMP szerint a kormány hazudott, amikor azt mondta, hogy senki sem fog rosszul járni.

Most, hogy a munkavállalók megkapták 2011 első fizetését, mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Fidesz hazudott, amikor azt mondta: senki sem fog rosszul járni. Az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése miatt mindenki rosszul jár, aki nem keres legalább bruttó háromszázezer forintot – ez éppen a másfélszerese a hazai átlagbérnek.
A minimálbér szintjén a havi kiesés pár ezer forint, ám ezeknek az embereknek minden fillér számít. Az önkormányzati dolgozók, ápolók vagy tanárok kaphatnak ugyan bérkiegészítést, ám az állami alkalmazottak cafeteria kerete sokkal kevesebb lesz. Az LMP szerint a legnagyobb pofont az Orbán-kormánytól azok kapják, akik már valamennyire előrejutottak, és bérük kétszázezer forint felett van; ők akár havi tízezer forinttal is kevesebbet visznek haza. Ezen valamit enyhít a gyermekek után járó adókedvezmény, ám az első két gyermek után ez meglehetősen kevés, a kedvezményt pedig az alacsony keresetűek nem tudják igénybe venni.
Az alacsonyabb keresetűeket akkor sújtja az egykulcsos adó, amikor amúgy is nőnek az energia- és élelmiszerárak, és amikor a kormány a gyógyszerkassza megvágására, az álláskeresési járadék megcsonkítására, illetve az utazási kedvezmények elvételére készül – miközben máris emelte a nyugdíjjárulékot fél százalékkal. A Fidesztől egyedül a jómódúak kapnak adócsökkentést. Ezt a közgazdaságtanban perverz újraelosztásnak hívják: elvesszük azoktól, akiknek nincs, és odaadjuk azoknak, akiknek sok van. A havi kétmilliót kereső állami vezetők – Lázár János, Szijjártó Péter – nettó jövedelme mindeközben havi négyszázezer forinttal nő.
A kormány azt reméli, hogy ettől a szelektív adócsökkentéstől beindul a gazdaság, és munkahelyek keletkeznek. Az LMP szerint ez ugyanúgy délibáb, mint annak idején a 7 százalékos növekedés: a plusz pénz nagy része jó eséllyel importból származó fogyasztási, vagy luxuscikkekre fog elmenni, és nem teremt munkahelyeket. A többlet így egyszerűen elfolyik, ahogy azt a januári rekordméretű államháztartási hiány is jelzi.
Valódi, és vidéken is érezhető változást az hozna, ha a napról napra küszködő és előre jutni akaró embereket sújtó közterheket csökkentenék. Ha a legjobban keresők helyett az éhbéren dolgozó egészségügyi dolgozók és tanárok hazavitt fizetését emelnék, ahogy azt LMP a költségvetési vita során javasolta. Ha a támogatásokat olyan zöld beruházásokra fordítanánk, ahol a legkevésbé képzett másfél millió embernek is lenne esélye elhelyezkedni.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …