2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Ne szűkítsék a gyógyszerkasszát!

Megjegyzések a gyógyszerkassza 100 milliárdos szűkítéséhez a Magyar Rákellenes Liga elnöke részéről
A különböző sajtóinformációk, de a nemzetgazdasági miniszter közlése alapján februártól többek között a gyógyszerkassza jelenlegi 350 milliárdos tételét 100 milliárddal csökkenteni kívánja a kormányzat. Ez a gyógyszerkassza elsősorban a kórházon kívüli gyógyszertámogatásokat foglalja magában.
A Magyar Rákellenes Liga elnökeként aggódom, hogy a gyógyszerkasza szűkítés egyben ne legyen szűkítés és ezzel életkilátás-csökkentés a rákos betegek gyógyszertámogatásában. Az tény, hogy a gyógyszertámogatások igen jelentős hányadát teszi ki a legkorszerűbb biológiai rákgyógyszerek 100 %-os TB-támogatása. E gyógyszerekért a beteg esetenként 300 Ft díjat térít meg, a TB támogatás sokszor 5-6 számjegyű. De ezekkel az orvosságokkal a kezelésben részvevők által még megélhető idő hónapokról évekre nyújtható. Félő, hogy a kizárólag gazdasági megfontolásokat követő döntéshozók, ha az onkológiai gyógyszerek támogatásának szűkítésén is gondolkodnak, akkor ítéletet mondhatnak számos rákbetegen, rövidítve e döntéssel azt az élettartamot, amit ezek az orvosságok már eddig lehetővé tesznek.
Európai átlagban az egyes országok 150 eurót költenek a rákbetegek gyógyítására fejenként. Hazánkban ez az összeg alig haladja meg a 60 eurót. Ugyanez az összeg pl Norvégiában 260 euró, Hollandiában 160 euró, Szlovéniában 75 euró.
Tehát európai viszonylatban nem költünk sokat a rákbetegek orvosságaira.
A gyógyszerkassza szűkítése sok veszéllyel jár és ezek a veszélyek életveszélyt is jelenthetnek. Nem lehet cél gazdasági megfontolások miatt emberek életét rövidíteni. A gyógyszerkassza jelentős tételét kitevő onkológiai gyógyszertámogatások esetleges felülvizsgálata és szűkítése embertelen következményekkel járhat. Kérem, gondoljanak ezekre is akkor, amikor a döntéseket előkészítik vagy meghozzák.

Prof. Dr. Simon Tamás

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…