2021. 10. 21. csütörtök

Orsolya
1 EUR 363 HUF
1 GBP 431 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Nem elég zöld a közös agrárpolitika, nemmel szavazott az európai parlamentben a Momentum

Nem elég zöld a közös agrárpolitika, nemmel szavazott az európai parlamentben a Momentum

Pénteken szavazott az Európai Parlament az Európai Unió új Közös Agrárpolitikai (KAP) megállapodásról.

A Momentum EP-képviselői, Cseh Katalin és Donáth Anna a három nagy pártcsalád (EPP, S&D, Renew Europe) többségével szemben nemmel szavaztak a javaslatra. Donáth Anna Facebook-posztjában indokolta a döntést:

“Nemmel szavaztunk az Európai Bizottság közös agrárpolitikai javaslatára! Egyszerű az indok: amikor a közös agrárpolitikáról döntünk, akkor a környezetvédelemnek a nyertesek között kell lennie, a zöld szempontokat pedig nem sorolhatjuk hátra. A tervezett KAP viszont messze nem elég zöld: túlságosan alacsony a környezetvédelmi intézkedésekre szánt összeg, és elbukott az a korábban kitűzött bizottsági cél is, amely szerint a mezőgazdasági területek 10%-ának természetbarát területnek kell lennie – ez akár 3%-ra is csökkenhet a végleges javaslat alapján.

És nem csak hogy nem elég zöld, de nem áll eléggé a fiatal gazdák és a kisebb gazdaságok mellé sem: a fenntarthatóan termelő kisgazdaságok nem kapnak megfelelő segítséget, és folytatódhat az elmúlt évtized trendje, amely Magyarországon a kormányzati rablópolitikának, az erőszakos földrablásoknak és az igazságtalan újraosztásoknak – és persze a döntések mögött álló oligarcháknak és politikusoknak – adott teret.

Hiszünk abban, hogy egy 21. századi agrárpolitikának a kialakult igazságtalanságokat is figyelembe kell vennie és igazságot kell szolgáltatnia. Ezért választottak meg, és ezért fogunk dolgozni a jövőben is – akkor is, ha ennek érdekében szembe kell mennünk saját európai szövetségeseink egy részével is.”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum