2021. 08. 2. hétfő

Lehel
1 EUR 357 HUF
1 GBP 420 HUF

Ne lehetetlenítse el a kormány a szegényebbek egyetemre jutását!

A Jobbik üdvözli Székely László alapvető jogok biztosának a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló jelentését, amely egybecseng az általunk már sokszor elmondott kritikákkal. Évek óta hangoztatjuk ugyanis, hogy igazságtalan a kormány azon tervezete, amely úgy teszi kötelezővé a középfokú nyelvvizsga meglétét a felsőoktatásba való bekerüléshez, hogy a jelenlegi köznevelési rendszer nem biztosítja az ehhez szükséges feltételeket.

A kormány tervezete sajnálatos módon jól illeszkedik abba a politikába, amely egyre inkább a tehetősebb családok privilégiumának tekinti a felsőoktatást. Jelenleg ugyanis az Alaptanterv előírása szerint az érettségiig a fiataloknak csak a B1 szintű (alapfokú) nyelvtudással kell rendelkezniük, így a középfokú nyelvvizsga csak különórák vagy nyelvtanfolyamok megfizetésével lesz elérhető. Míg ezek kifizetése a gazdagabb családoknak nem okoz problémát, addig számos szegényebb családban erre nincs lehetőség, ezért ők nem tudnak nyelvvizsgát szerezni, ezáltal kiszorulhatnak az egyetemekről, főiskolákról. Ezzel a tervezettel a Fidesz-KDNP tehát ismét egyértelműen a gazdagok oldalára állt.

A Jobbik szerint az ország versenyképességének elengedhetetlen kulcsa a magyar emberek minőségi nyelvtudása, éppen ezért a Fidesz-KDNP-vel szemben mi az idegennyelv-oktatásra stratégiai jelentőségű kérdésként tekintünk. Ezért szerepel régóta programunkban a köznevelési rendszer nyelvoktatásának átfogó és azonnali megreformálása, az első nyelvvizsga ingyenessé tétele, a felsőoktatásban az ingyenes nyelvoktatási félévek és az idegen nyelven meghirdetett kurzusok számának növelése. Azt szeretnénk, hogy ne a pénztárca alapján dőljön el, ki juthat be felsőoktatási intézménybe. Egyúttal felszólítjuk a Kormányt, hogy vonja vissza szakmaiatlan, minden realitásérzéket nélkülöző és az oktatáshoz való alapvető jogot sértő rendeletét.

Farkas Gergely
országgyűlési képviselő, Jobbik

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum