2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Munkát, kenyeret! – elindult az éhségmenet

Miskolcról egészen Budapestig gyalogolnak. Munkások, munkanélküliek, a kormány vidékpolitikája ellen tiltakozók.

A Munkát, kenyeret! feliratú táblát tartó szervezővel az élen, mintegy 30 résztvevővel, mínusz 12 fokos hidegben elindult hétfőn reggel Miskolcról az éhségmenet Budapestre. A demonstrációt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgármesterek, magánszemélyek szervezték; de kezdeményezésüket az MSZP is támogatja: olyannyira, hogy a hétfői induláskor több szocialista országgyűlési képviselő, köztük Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke, Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, illetve Nyakó István és dr. Varga László is nekivágott a hosszú útnak (bár közülük többen, közfeladataik miatt, csak néhány szakaszt vállaltak be). A menet résztvevői gyalogosan teszik meg az utat Budapestre, a Kossuth térre, a parlament tavaszi ülésszakának nyitónapjára, így tiltakozva a régióban tapasztalható nyomor és kilátástalanság ellen.

Az indulás előtti sajtótájékoztatón a menet miskolci ötletgazdája, Tóth Imre munkanélküli olvasztár elmondta: reméli, hogy akciójuknak foganatja lesz, a kormány változtat eddigi politikáján. El szeretnék érni, hogy a most hatalmon lévők „ne csürhének tekintsék a bajba jutottakat, vegyék őket emberszámba”. Tóth Imre egy barátja három héttel ezelőtt öngyilkos lett, miután munkanélküliként nem tudta fizetni a hitelét és mindenét elvesztette. Imre akkor határozta el, ez így nem mehet tovább, valamit tenni kell.

Az edelényi Komjáthi Imre is a menet egyik szervezője, bár neki egyelőre még van munkája. Viszont – mint azt hétfőn reggel elmondta – egyik napról a másikra élnek. Az elmúlt másfél évben a kormány intézkedései még nehezebb helyzetbe hozták őket, hiszen az adójóváírás megszüntetése, a 27 százalékos áfa bevezetése alaposan rontott a családi kassza egyenlegén. Mint mondta, feleségével együtt 6 gyereket nevelnek, ám nem tudják a gyerekek után járó adókedvezményeket igénybe venni, hiszen nem keresnek annyit, amennyiből ezt meg lehetne tenni. „A kormánynak minden eszköze megvan a változtatáshoz, éljen vele, mert ez így nem vezet jóra” – jelentette ki.

Takács László
, Alsógagy polgármestere arról beszélt, hogy a térség leszakadása természetesen nem most kezdődött, az egy több mint 20 éve tartó folyamat. A jelenlegi kormány viszont erősítette ezt, ma már többen szabályosan éheznek a falujában. „Megállítanak úton-útfélen, hogy tegyünk már valamit. Amit helyben tudtunk, megtettük, eszközeink elfogytak. Ezzel a menettel arra hívjuk fel a figyelmet, hogy az éhes gyomrú ember sok mindenre képes, éppen ezért minél hamarabb lépnie kell a kormánynak ebben az ügyben”. Kérdésre válaszolva elmondta, Alsógagyon a keresőképes lakosság 70 százaléka munkanélküli.

Vécsi István
, Ricse polgármestere is a jelenlegi kormány gazdaságpolitikáját bírálta. Kijelentette, „ez így nem mehet tovább”. Szerinte a kormány a vidéki embereket halálra ítéli. Jó példája ennek, hogy a fideszes képviselők kontroll nélkül szavaznak meg a parlamentben minden olyan előterjesztést, amelyek az itt élő embereket sújtják.

Gúr Nándor azt jelentette be, hogy az MSZP egyetért az éhségmenet szervezőivel, céljukat támogatják, közülük többen, országgyűlési és önkormányzati képviselők ezért is vesznek részt a demonstráción. A párt azt vállalta, hogy segít ezeknek az embereknek abban, hogy gond nélkül célhoz érjenek: meleg étellel, itallal, az orvosi ellátás megszervezésével járulnak hozzá az akcióhoz,-írja az eszakonline.hu.

(Fotó: Jeney Lajos)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…