2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Mit ígérnek a főpolgármester-jelöltek a klímavédelem és a levegőtisztaság ügyében?

Mit ígérnek a főpolgármester-jelöltek a klímavédelem és a levegőtisztaság ügyében?

Karácsony, Puzsér és Tarlós is tenne Budapest klímavédelméért és tiszta levegőjéért, de a megvalósításhoz szükséges ütemtervek és a költségvetések még homályosak. Összefoglalva ez derül ki az önkormányzati választáson induló főpolgármester-jelöltek válaszaiból, melyeket a Greenpeace Magyarország megkeresésére küldtek. A Greenpeace Magyarország arra buzdítja a lakosságot: tájékozódjon az önkormányzati választáson induló jelöltek programjáról, vegyen részt a választáson, és az újonnan felálló városvezetésen kérje számon az érdemi klímavédelmi és levegőtisztasági intézkedéseket.

„A klímaválság a hőhullámokkal, a zivatarok után az utcákon hömpölygő csapadékkal, vagy éppen az aszályokkal már most érinti a budapestieket. Eközben szinte minden harmadik-negyedik nap határérték felett van a fővárosban a légszennyezettség is, a rendszeres szmog a budapestiek egészségét mérgezi. A Fővárosnak sürgősen cselekednie kell, ezért kíváncsiak voltunk: az önkormányzati választáson induló jelölteknek milyen tervei vannak arra, hogy megvédjék a budapestiek egészségét, biztonságát, jövőjét – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország nyílt levélben kereste meg az októberi önkormányzati választáson induló főpolgármester-jelölteket, és négy klímavédelmi, négy levegőtisztasági területen kérte az érdemi elköteleződésüket. [1]

A környezetvédő szervezet megkeresésére Karácsony Gergely, [2] Puzsér Róbert részéről a Sétáló Budapest szakmai stábja, [3] Tarlós István nevében a Fővárosi Polgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztálya [4] válaszolt. Berki Krisztián nem küldött választ.

A Greenpeace mind az alkalmazkodás, mind a kibocsátáscsökkentés terén érdemi klímavédelmi intézkedéseket vár el a városvezetéstől. Ahhoz, hogy ezek megvalósulhassanak, a városvezetés szervezeti hierarchiájában megfelelő szinten kell kezelni a klímaügyeket – a környezetvédő szervezet ezért először erre kérdezett rá a jelölteknél. Ennek egy módja lehet a Klímaügyi Titkárság felállítása, melyet Budapest Klímastratégiája is említ, további részletek ismertetése nélkül. Karácsony is megteremtené a szükséges szervezeti és személyi feltételeket, de a részletek nála is hiányoznak. Puzsér pedig megígéri, hogy a klímapolitika minden budapesti szakpolitikát átsző majd. Ennek egyik területe a zöldterületek megóvása és növelése – ami nem utolsósorban azért is fontos, hogy a klímaváltozással fokozódó városi hőszigethatást csökkentsük. A zöldterületek ügyével a jelöltek kiterjedten foglalkoznak. Míg Karácsony budapesti főkertészt jelölne ki a zöldterületi fejlesztések felelősének, Puzsér cselekvési terv megalkotását ígéri. A Fővárosi Polgármesteri Hivatal Városigazgatóság Főosztálya a már létező számos dokumentumra hivatkozik.

Dacára annak, hogy tudvalevő, a klímaváltozást leginkább a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás váltja ki, kibocsátásaink folyamatosan növekednek. A főváros tulajdonában álló épületek és gazdasági társaságok energetikai korszerűsítése lenne az a terület, ahol – ellentétben a jobbára kerületi hatáskörbe tartozó lakóingatlanokkal – a főváros a lehető leggyorsabban, egyeztetési kényszer nélkül tudná érdemben csökkenteni a kibocsátásokat. Ehhez képest a jelöltek ezen a területen mutatják a legkisebb elköteleződést.

Budapest légszennyezettsége a Greenpeace szerint akkor javulna érdemben, ha fokozatosan kitiltanák a szennyező járműveket a fővárosból, ezért a szervezet a kitiltásra vonatkozó ütemtervek ismertetését kérte a jelöltektől. Karácsony Gergely ezt részben vállalná: alacsony kibocsátású zónákat vezetne be, mely a gyakorlatban azt jelentené, hogy a szennyező járműveket kitiltja a város bizonyos részeiről – ám az nem derül ki, hogy mikortól és mekkora területen. Puzsér Róbert a szennyező járműveket nem tiltaná ki, viszont bevezetne egy szennyezés alapú fővárosi útdíjrendszert, ami különösen a dízeleket, régi dízeleket igyekezne kiszorítani a városból. Puzsér emellett autómentessé tenné a belvárost, valamint a kerület központjait. A Tarlós István nevében nyilatkozó főosztályvezető nem ígéri a szennyező járművek általános tilalmát, csak hivatkozik arra, hogy már jelentősen korlátozták a szennyező járművek behajtását szmogriadó esetén. Karácsony és Puzsér ígéri a hajóforgalom csökkentését, a szennyező hajók korlátozását, a jelenlegi városvezetés álláspontja ellenben az, hogy nem a főpolgármester hatásköre a szennyező hajók korlátozása.

A főpolgármester-jelöltektől azért kértünk kötelezettségvállalásokat, hogy a budapestiek pontosabb képet kaphassanak a jelöltek klímavédelmi és levegőtisztasági intézkedéseire vonatkozó terveiről, és ezzel megkönnyítsük a jelöltek programjai közötti tájékozódást a 2019-es önkormányzati választás előtt. A válaszok értékelése során arra jutottunk, hogy a jelöltek mindegyikénél láthatunk valamilyen fajta elköteleződést, de a döntő kérdés, hogy a vállalások hogyan és mikor valósulnak meg” – fogalmazott Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezettségi szakértője.

A Greenpeace Magyarország álláspontja szerint, ha tiszta, biztonságos és egészséges városokat akarunk, mindannyiunkra szükség van: tájékozódjunk a politikusok programjáról, menjünk el szavazni és a választások után kérjük számon megválasztott képviselőink ígéreteit. Csak így tudjuk elérni, hogy érdemi klímavédelmi és levegőtisztasági programok valósuljanak meg, és ezáltal egészségesebb, biztonságosabb, fenntarthatóbb településeken élhessünk.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek