2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Miskolci Jobbik: az Egyenlő Bánásmód Hatóság is a kettős mérce intézménye

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerint nem követett el jogsértést a miskolci Családsegítő Szolgálat akkor, amikor nem tette lehetővé egy magyar származású nő számára, hogy jelentkezzen a „Nő az esély” programra. Minderről Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselő számolt be pénteki sajtótájékoztatóján. Emlékeztetett, a „Nő az esély” keretében a kormány 100 nőnek biztosít támogatott képzést és foglalkoztatást Borsod-Abaúj-Zemplénben, amennyiben vállalják cigány származásukat. Elmondta, azért fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, mert véleménye szerint a miskolci Családsegítő Szolgálat megsértette az egyenlő bánásmód elvét akkor, amikor magyarsága miatt nem tette lehetővé egy lyukóvölgyi lakos számára a programra való jelentkezést. Hangsúlyozta, a magyar hölgy ugyanabban a városrészben él, mint a cigány többség, alacsony komfortfokozatú ingatlanban, rossz infrastruktúrájú területen, mélyszegénységben.

„Tény, hogy a hölgy bőrszíne világosabb, mint a célcsoporté, de úgy gondoltam, a 21. században egy Európai Uniós tagállamban ez nem jelenthet hátrányt. Tévedtem” – fogalmazott a képviselő.

Jakab Péter közölte, megkapta az EBH válaszát, melyből kiderült, a hatóság szerint a Lyukóvölgyben élő magyar nőt nem érte hátrányos megkülönböztetés, csupán – szemben a cigányokkal – ő nem jogosult a pozitív diszkriminációra.

A politikus hangsúlyozta ugyanakkor, valakinek a pozitív diszkriminációja egyben másnak a negatív diszkriminációját is maga után vonja, ezáltal az igenis sérti az egyenlő bánásmód elvét. Ennek ellenére a hatóság azt állítja, a pozitív diszkrimináció elfogadható abban az esetben, ha az a kormányprogram megvalósítására irányul. Tekintettel pedig arra, hogy a Fidesz kormányprogramja célként jelöli meg a cigányság életkörülményeinek javítását, a hatóság szerint a „Nő az esély” program jogszerűen biztosít csak cigányoknak támogatást.

A jobbikos politikus ezek után a kettős mérce újabb legalizált intézményének nevezte az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, amely szerinte a Fidesz utasítása alapján dönti el, kit illet meg az egyenlő bánásmód, és kit az egyenlőbb. A képviselő megjegyezte, a hatóság válaszából az is következik, a magyarok életszínvonalának emelése nem képezi a kormányprogram részét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…