2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF

Megszabadulhatunk a rákkeltéssel gyanúsított gyomirtótól

Elhalasztották a glifozát engedélyezéséről az uniós szavazást

Elhalasztották a szavazást az uniós tagállamok az Európai Bizottság azon javaslatáról, mely alapján 2031-ig újraengedélyeznék a glifozát nevű gyomirtót. A glifozát tavaly az IARC (az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási ügynöksége) által „valószínűleg rákkeltő az emberek esetében” besorolást kapott [1]. A Greenpeace azt kéri a magyarországi döntéshozóktól, hogy utasítsák el a glifozát tartalmú gyomirtók használatának engedélyezését a következő uniós szavazáson.

Franciaország, Olaszország, Svédország és Hollandia ellenezte a problémás vegyszer további felhasználását. Több mint 180 ezer európai állampolgár fejezte ki tiltakozását a legnagyobb mennyiségben használt növényvédőszer-hatóanyag, a glifozát újraengedélyezése ellen. Az erről szóló petíciót a környezet- és egészségvédő civil szervezetek tegnap adták át az Unió egészségügyi biztosának [2].

Az Európai Unió elvben tiltja a rákkeltő növényvédő szerek engedélyezését. A glifozát újraengedélyezéséről azért szavazhattak volna mégis újra, mert az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági hatósága (EFSA) a BfR német szövetségi kockázatelemző intézet jelentése alapján nem tartotta indokoltnak a vegyszer „emberi karcinogénként” való besorolását. A bizottsági javaslat alapját a német hatóság elemzésén túl döntően a glifozátgyártó cégek vizsgálatai adták, amelyek cáfolták az IARC független jelentését [3].

Az IARC jelentése szerint azonban állatkísérletek támasztják alá a vegyszer és a daganatok kialakulása közötti kapcsolatot, valamint kimutatható a humán sejtvonalakon is a glifozát DNS-károsító hatása. Kilencvenhat vezető, független tudós egy közös nyilatkozatban jelentette ki, hogy az EFSA értékelése „nem bizonyítékok alapján van összeállítva” [4]. A glifozát kockázataira azóta a francia egészségügyi hatóság is felhívta a figyelmet [5].

A glifozáttartalmú készítmények továbbá károsítják az emberi hormonrendszert, írja az International Journal of Environmental Research and Public Health szaklap napokban közzétett egyik cikke, amelynek szerzője többek között az ismert francia szaktekintély Gilles-Eric Séralini és Székács András professzor [6]. Egy német vizsgálat szerint [7] a német lakosság 75%-a szennyezett glifozáttal. Vizeletükben a glifozát szintje az ivóvízben megengedett határérték 5-szöröse volt. A legsúlyosabb értékeket a 0 és 9 év közötti gyermekek esetében mérték.

Az Európai Bizottság most elhalasztotta a szavazást a glifozát engedélyezéséről. A szavazásra várhatóan a pár hét múlva esedékes következő ülésen fog sor kerülni. „Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) idén fogja felülvizsgálni a glifozát hatásait. Felelőtlenség ezen vizsgálat lezárulta előtt egy tizenöt évre szóló engedélyt kiadni. Azt várjuk a hazai döntéshozóktól, hogy a hihetetlen ütemben növekvő rákos megbetegedések fényében utasítsák el a könnyen kiváltható [8], rákkeltő kockázatú gyomirtó további használatát. Felhívjuk továbbá a kiskereskedőket, az áruházláncokat, kertészeteket, hogy önként vonják ki a glifozáttartalmú készítményeket a forgalmazott termékeik közül. Az emberi egészség védelmében ezt várjuk az államok és a cégek vezetőitől” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek