2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A menekültellátás lenullázására készül a kormány

A Belügyminisztériumban formálódó jogszabálycsomag lényegében megszünteti a hazai menekültellátást, és szigorított börtönkörülmények közé kényszeríti az őrizetben lévő menedékkérőket, sok esetben gyerekeket. A Helsinki Bizottság véleményezte a tervezetet.
A kormány négy napot adott arra a civil szervezetteknek, hogy egy terjedelmes számos törvényt és rendeletet érintő változtatáscsomagot véleményezzen. A Helsinki Bizottság kifogásolja az eljárást, amely egyetlen ponton sem felel meg a társadalmi egyeztetéssel kapcsolatos jogos elvárásoknak.

De ennél is nagyon gondot jelentenek a tervezett változtatások, amelyek hézagmentesen illeszkednek a hatalom menekültellenes intézkedéssorozatába.

A jogszabálycsomag a nemzetközi védelemben részesített menekülteket és oltalmazottakat megfosztja a társadalmi beilleszkedés valós lehetőségétől. Megtagadja Magyarországnak a menekültek védelmét előíró nemzetközi, európai és hazai jogból fakadó kötelezettségeit. A menekültek integrációját elősegítő állami támogatás és az uniós szolidaritás helyett a menekültek továbbvándorlását kívánja előidézni, ismét más országokra hárítva a menekültek védelme iránti felelősséget.

A tervezet az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmának megsértésével, az őrizetben levő menedékkérők mozgásterének csökkentésével kívánja a menekültügyi őrizet jogszerűtlen gyakorlata miatti zsúfoltságot kezelni a menekültügyi fogdákban. A mozgástérre vonatkozó kötelező szabály hiányát az Alkotmánybíróság már egyszer megsemmisítette. A börtönzsúfoltság miatt Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága már számos alkalommal elmarasztalta, most újabb elmarasztaló ítéletekre lehet számítani.

A kormány és parlamenti többségének célja régóta egyértelmű: ne jöjjön senki ide, aki pedig itt van, menjen el. Ezen minden józanságot és emberséget nélkülöző totális cél szempontjából nem vált be, mert nem is válhatott be a határzár; nem vált be, hogy a balkáni államokat menekültügyi szempontból egyoldalúan biztonságosnak deklarálták, mert Szerbia nemigen fogad vissza senkit; ezért most a kormány néhány száz védelemben részesített embert akar kiszekálni az országból. A tervezett rendelkezések végleg felmondják az európai szolidaritást, mert más országokra hárítják a felelősséget, amelyet egykoron Magyarország is vállalt, hogy bekerülhessen a civilizált országok közösségébe.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…