2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Köztünk szólva
  • »
  • Megkezdi működését a kísérleti jellegű Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest

Megkezdi működését a kísérleti jellegű Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest

Egy nagy lépéssel közelebb került megvalósításához az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest: kísérleti szakaszát ma indították útjára Budapesten, az Európai Bizottság és az Európai Unió magyar elnöksége által szervezett konferencián. Az Európai Bizottságot a hadtest Lisszaboni Szerződésbe foglalt víziója inspirálta arra, hogy a meglévő önkéntes programok alapos megvizsgálása után és az érintettek ajánlásait figyelembe véve most hozzálásson a kezdeményezés gyakorlati végrehajtásához: az európai humanitárius önkéntesek első csapatának kiválasztásához, felkészítéséhez és bevetéséhez. A kísérleti szakaszban az európai humanitárius önkéntesek átfogó képzést kapnak, melynek segítségével ők és a hadtest képesek lesznek arra, hogy a humanitárius kockázatokkal szembesülő közösségek hatékony támogatásához szükséges képességek megfelelő kombinációját alakítsák ki. Ezzel párhuzamosan a segítségben részesülő közösségek helyi kapacitásait is javítják majd. 2011 második felében kezdik majd meg az önkéntesek a harmadik országokban végzett munkát három kísérleti projekt keretében (lásd: MEMO/11/413).

Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztosa a következőket mondta: „A kísérleti projektek alapján világos tervet készíthetünk majd a további teendőkről. Két célunk van: egyrészt izgalmas lehetőséget teremteni az európaiaknak arra, hogy jobbá tegyék a világot, másrészt pedig hozzá szeretnénk adni a közösségi értékeket a humanitárius területen önkéntességet vállaló egyének hajlandóságához. Nagyon örülök annak, hogy az európai polgároknak a világ legsérülékenyebb embereivel vállalt szolidaritása megkapja első nagyköveteit: az önkénteseinket.”

A kísérleti projekt célja a nyilvános konzultációk során felmerült ötletek és elképzelések tesztelése: hogyan tudják az európai önkéntesek a leginkább kiegészíteni a nem kormányzati szervezetek munkáját, és milyen módon juttathatják konkrét segítséghez azokat az embereket, akik világszerte Európa szolidaritására szorulnak?

A biztonság kiemelt fontosságot kapott a kísérleti projektek megtervezése, valamint az önkéntesek bevetési körülményeinek kiválasztása során: első számú szempont lesz a kísérleti szakaszt követően teljesen működőképes Európai Humanitárius Hadtest esetében is.

Hogyan tovább? Nyílt konzultációk útján alakul ki a további irány.

A nyílt konzultációk két fordulója során a Bizottság több mint száz humanitárius szakembertől és érintettől kapott értékes észrevételeket. A konzultációk során a válaszadók több mint 80%-a úgy vélte, hogy a hadtest pozitívan járul majd hozzá a humanitárius segítségnyújtáshoz. A válaszadók szerint az európai önkéntesek a helyi kapacitásépítés, a háttértámogatás és az olyan új eszközök használata terén érhetik el a legnagyobb eredményeket, mint például az online önkéntesség. A konzultációk résztvevői bizakodva tekintettek a jövőbe a hadtest arra irányuló lehetőségeit illetően, hogy javítsa az önkéntesek szaktudását és biztonságát, valamint a humanitárius segítségnyújtás koordinációját és koherenciáját.

A következő lépések

A kísérleti projektek az önkéntes hadtest működésének és hatásának számos alternatíváját tesztelik majd, és ezek közül a legjobbat alkalmazzák majd a teljesen működőképes testületben. A kísérleti projektekre építve, valamint a Lisszaboni Szerződésben vázolt mandátummal1 összhangban Georgieva biztos uniós jogszabályjavaslatot terjeszt majd elő 2012-ben, amely a jövőbeni Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest felépítését és a humanitárius keretrendszerben játszott szerepét határozza majd meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek